Mastectomia preventivă: Angelina Jolie a făcut-o. Tu ce ştii despre riscul de cancer la sân?

Angelina Jolie a semnat recent un editorial pentru New Yok Times în care povesteşte sincer despre lupta mamei ei cu cancerul şi despre dubla mastectomie preventivă pe care şi-a făcut-o, pentru a evita să ajungă în aceeaşi situaţie. Tu ce ştii despre mastectomie, cancerul la sân şi riscurile genetice ale acestei boli?
Pe lângă vestea şocantă că Angelina Jolie şi-a extirpat ambii sâni fără să sufere de vreo boală, materialul pune accent pe importanţa prevenţiei în cazul cancerului.

În plus, Angelina Jolie scrie despre importanţa genelor purtătoare de risc de cancer, pe care le avea şi care au fost motivul acestei decizii şocante.

 

În străinătate, dubla mastectomie preventivă este des întâlnită

Dubla mastectomie preventivă este destul de populară în străinătate, unde foarte multe femei cu rude bolnave de cancer la sân au decis să reducă riscurile cât mai mult posibil.
În articolul din New Yok Times, Angelina Jolie vorbeşte despre sprijinul oferit de Brad Pitt şi despre statisticile înfricoşătoare legate de cancerul la sân şi mortalitate.

„Cancerul de sân ucide anual 458.000 oameni, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, mai ales din ţările mediu şi slab dezvoltate. Trebuie ca accesul la testele genetice pentru acest tip de cancer să fie o prioritate pentru autorităţile din toată lumea. Mediul din care provin femeile sau locul în care s-au născut nu ar trebui să fie o problemă în prevenirea şi tratarea acestei boli.

Costurile testării pentru gena purtătoare de cancer de sân, BRCA1 şi BRCA2 se ridică la peste 3.000 de dolari numai în Statele Unite, ceea ce înseamnă un obstacol pentru multe femei”, a scris Angelina Jolie.

 

Statisticile sunt îngrijorătoare în cazul cancerului la sân

Cancerul la sân este cel mai des întâlnit tip de cancer în rândul femeilor, în întreaga lume, cu un procent de 23% din cazuririle noi diagnosticate în 2008.

Circa 85% din caruile noi de cancer la sân apar la femei care nu au avut rude cu această boală, ci doar au suferit mutaţii ale genelor BRCA1 şi BRCA2.

Între 5 şi 10% din cazurile de cancer la sân sunt moştenite pe cale genetică, de la părinţi sub formă de mutaţii ale acestor gene. Femeile care au această mutaţie (cum este şi cazul Angelinei Jolie) au şanse de 80% să dezvolte acest tip de cancer şi riscă să sufere şi de cancer ovarian din cauza mutaţiilor.

1 din 8 femei din SUA va suferi de cancer agresiv la sân în cursul vieţii, şi peste 2.100 de bărbaţi au fost diagnosticaţi cu cancer la sân în 2011.

În SUA în 2011, peste 2,6 milioane de bolnavi de cancer la sân au supravieţuit, datorită testărilor şi tratamentelor, potrivit Fondului Internaţional de Cercetare a Cancerului.
În România, cancerul la sân face ravagii printre femei

Cancerul la sân este cea mai frecventă formă de cancer întâlnită în rândul femeilor, cu peste 3.000 de morţi anual din cauza diagnosticării târzii şi a complicaţiilor.

Deşi la noi în ţară incidenţa bolii este mai scăzută decât în Statele Unite sau în Europa de Vest, numărul morţilor este mai mare din cauza lipsei de informare, care duce la diagnosticare târzie.

Mamografia digitală împreună cu un examen MRI (rezonanţă magnetică) reprezintă combinaţia cea mai eficientă de diagnostic, recomandată în special femeilor aflate în grupa de risc crescut, adică cele care au ori au avut rude diagnosticate cu cancer de sân, ori cele cărora testele genetice le-au evidenţiat prezenţa genelor BRCA1 şi BRCA2, asociate cu acest tip de cancer.

 
Citeşte mai multe aici

 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Frumusete si moda