Nașterea după 40 de ani: ce avantaje au copiii?

Copiii născuți de mame care au trecut de 40 de ani sunt mai sănătoși și mai fericiți decât cei care au mame mai tinere – au concluzionat cercetătorii. Nașterea după 40 de ani: ce avantaje au copiii?

Copiii născuți după 40 de ani (ai mamei) sunt mai puțini predispuși la accidente, sunt mai puțin spitalizați decât cei ai mamelor tinere și nu suferă de obezitate. Una dintre explicații ține de faptul că mamele trecute de prima tinerețe sunt mult mai informate, respectă toate schemele de vaccinare și măsurile de profilaxie pentru anumite boli și sunt adeptele unui regim de viață foarte sănătos.

Vezi și  Vedete care au devenit mame după 40 de ani!

Copiii născuți după 40 de ani au un vocabular mai dezvoltat și obțin scoruri mai mari la testele IQ. Citește și  0-3 ani: repere esențiale de dezvoltare a copilului

Acestea sunt concluziile unui studiu realizat de cercetătorii scoțieni, care sunt susținute și de alte studii efectuate de cercetătorii de la the Institute of Child Health, University College și Birkbeck College – toate din Londra. În Marea Britanie, numărul mamelor care au ales să aducă pe lume un bebeluș după vârsta de 40 de ani a crescut de la 15.000 în anul 2000 la 27.000 în 2010, iar cifrele sunt în continuă creștere.

Cercetătorii susțin că, în ciuda riscurilor crescute pe care le presupune o sarcină după 40 de dupa 40ani, odată ce s-au născut sănătoși, copiii aduși pe lume de mame mai puțin tinerele au mai multe avantaje și își dezvoltă abilitățile mult mai devreme. În afara vocabularului mai dezvoltat, copiii născuți de mame peste 40 de ani identifică formele și culorile mai devreme decât alții de vârsta lor, născuți de mame tinere, și sunt psihic mai echilibrați – spun specialiștii. Asta și pentru că mamele lor sunt mai experimentate, mai puțin impulsive și mai pregătite pentru rolul de mamă. Nașterea după 40 de ani are, deci, o mulțime de avantaje, în ciuda riscurilor ceva mai crescute pe care le persupune sarcina.

Foto Shutterstock

 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Psihologie