Nu face caca – de ce?

Tocmai cand credeai ca ati renuntat definitiv la scutece si ca s-a obisnuit la olita/wc, nu mai vrea sa faca…numarul 2.

Ce se intampla?

Fie a fost pus pe olita prea devreme si nu are deprinderile formate (caz in care, inevitabil, se va intoarce la pampers pentru o perioada), fie a fost constipat o data, l-a durut, iar acum ii e teama ca-l va durea din nou' – spune psihologul Cristiana Haica.

Mai exista si un alt motiv pentru care cel mic fuge de olita. El a observat ca pentru parinti acest subiect este unul important si se foloseste de asta, pentru a obtine atentia lor.
Fenomenul este destul de intalnit in randul copiilor de 3-4 ani, mai ales in cazul baieteilor – spun specialistii.

Ce poti face?

Atentie la alimentatie!

Asigura-te ca in dieta celui mic sunt multe fructe, legume, fibre, si ca bea suficiente lichide, pentru a putea avea un scaun normal in fiecare zi.

Discuta cu psihologul

De obicei, parintii fac o adevarata psihoza cand copilul nu face caca la olita, iar acest lucru il streseaza si mai tare pe cel mic.

Daca parintele acorda o atat de mare importanta subiectului, asa va face si copilul' – spune psihologul Cristiana Haica.

Dupa o vizita la psiholog, de cele mai multe ori, problema se rezolva, pentru ca abordarea parintilor se schimba si ca atare, si copilul se relaxeaza'.

Nu insista!

Nu insista, nu-l compara cu alti copii, nu-l ameninta ca va rade de el Doamna la gradi.

In niciun caz nu-i spune Daca nu faci la olita, mami nu te mai iubeste'.
Uite, nu este obligatoriu sa faci. Stiu ca tu crezi ca te va durea, dar nu se va mai intampla. Ne asezam si incercam sa facem, daca nu iese, nu-i nimic, incercam mai incolo' – este abordarea cea mai potrivita.

Linisteste-l si lauda-l!

Dupa eveniment', cateva cuvinte de lauda sau linistire sunt iarasi, potrivite: Ai vazut, ai o burtica mai usoara acum, esti mult mai vesel, ai rezolvat singur problema, bravo!'

 

 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Psihologie