Postarea despre Sindromul Down care a induiosat internetul

In cele 4 luni de cand s-a nascut fetita sa Louise, Caroline Boudet a auzit o multime de lucruri dureroase. Louise are Sindrom Down si mult prea des, Caroline s-a aflat in fata unor comentarii sau intrebari insensibile.

Asa ca aceasta mamica din Franta, a decis sa spuna lumii, printr-o postare pe Facebook, ce nu trebuie sa spui unui parinte ce are un copil cu Down.

„Cuvintele conteaza

Ea este fetita mea Louise. Are patru luni, doua maini, doua picioare si un cromozom in plus. Va rog, cand intalniti cu copil ca Louise, nu o intrebati pe mama „Cum de nu ai aflat inca din timpul sarcinii?”. Fie parintii au aflat din timpul sarcinii si au decis sa pastreze copilul, fie nu au aflat decat dupa nastere, caz in care socul a fost suficient de mare incat sa nu vrea sa discute despre asta la nesfarsit.

Tineti minte ca mamele au tendinta de a se simti vinovate de aproape orice, astfel ca un cromozom in plus….va las sa trageti singuri concluzia.

Nu ii spuneti mamei „Indiferent de situatie este copilul tau”. Nu! Este copilul meu, punct. In plus, „indiferent de situatie” este un nume atat de urat, prefer sa o numesc Louise.

Nu ii spune mamicii „Pentru ca este un copilas  Down, va….” Nu! Este un copilas de 4 luni care printre altele are si Sindromul Down. Nu este vorba despre ceea ce ESTE ea, ci despre ceea ce ARE. In alte circumstante, nu cred ca ai spune „este un copilas cancer”.

Nu spune „Copiii cu Down sunt asa si pe dincolo”. „Copiii cu Down” au fiecare in parte trasaturi distinctive, caractere, gusturi si vieti diferite. „Copiii cu Down” sunt la fel de diferiti unii de ceilati, cum esti si tu de vecinii tai.

Stiu ca daca cineva nu trece prin aceasta experienta, nu se gandeste la asta, insa cuvintele conteaza. Pot aduce alinare, sau pot face rau, asa ca gandeste-te bine ce vei spune, mai ales daca esti cadru medical.

In general, nu imi expun gandurile in mod public pe Facebook, insa aceasta este o exceptie. Poti sa citesti, sa dai share, cum doresti, pentru ca in fiecare an, doar in Franta, sunt  peste 500 de „mamici de Louisa” a caror zi o poti strica cu astfel de cuvinte. Stiu ca nu ai avut intentia de a face rau, insa cred ca trebuie sa stii toate astea.”

Postarea lui Caroline a deveni virala, fiind chiar preluata de ziarele din Franta si s-a trezit coplesita de mesaje de incurajare si suport din partea prietenilor si a strainilor deopotriva, si a declarat pentru cbsnews.com ca este foarte emotionata de amploarea pe care a luat-o mesajul ei.

Text: Simona David


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Familie