Recuperarea după cezariană – 5 întrebări frecvente

Deși este metoda preferată de gravide pentru a naște, operația cezariană este totuși una foarte serioasă. Organismul are nevoie de mai mult timp pentru a se reface decât după o naștere vaginală. Unele mămici se simt pe deplin refăcute după 6-8 săptămâni, în timp ce altele se resimt după operație și la 3 luni. Recuperarea este influențată de mai mulți factori: vârsta mamei, fire, numărul de nașteri anterioare etc. Este important să nu te suprasoliciți, dar, în acelasi timp, să faci măcar puțină mișcare, pentru a grăbi recuperarea.

 

Este normal să sângerez?

Desi nu ai nascut vaginal, vei pierde sange dupa nastere. Eliminarea lohiilor poate dura si 6 saptamani. In primele zile dupa nastere, vei pierde sange mai abundent (ceva mai mult decat in primele zile ale ciclului). Nu folosi tampoane intrauterine!! Daca sangerezi atat de mult incat treuie sa schimbi absorbantul la fiecare ora vorbeste imediat cu medicul tau ginecolog.

 

Pot să alaptez după cezariană?

Bebelusii care vin pe lume prin cezariana sunt ceva mai ametiti si mai putin activi in primele zile, mai ales lactatiedaca mama a primit mai multe anestezice in timpul operatiei. Asta face alaptarea mai dificila, mai ales ca si lactatia se instaleaza ceva mai greu. Alaptarea este insa posibila si permisa. Medicamentele folosite ca anestezic trec in mica proportie n laptele matern si cantitatea ingerata de bebelus este nesemnificativa, nu le face rau. Este bine sa discuti cu medicul tau aceste aspecte inainte de nastere si sa ceri ajutorul in spital, pentru ca alaptarea sa fie un succes inca din primele zile dupa nastere.

 

Când pot face sport după cezariană?

In general, dupa o nastere vaginala, medicii recomanda un repaos de cel putin 6 saptamani. Recuperarea dupa cezariana  dureaza ceva mai mult, pentru ca musculatura are nevoie de mai mult timp pentru a se reface. Si, oricum, nu te gandi ca prima oara cand te vei duce la sala te vei antrena cum o faceai inainte de a ramane insarcinata. Vei incepe cu exercitii foarte usoare, pentru a da timp corpului si musculaturii incercate de operatie sa se adapteze. O repriza de sport nu va dura mai mult de 10 minute intr-o prima faza. Trebuie sa eviti activitatile care pun prea mare presiune pe incheieturi, afectate de schimbarile hormonale cam 6 luni dupa nastere. Flotările sunt si ele contraindicate, pentru că pun prea mare presiune pe pelvis si cauzeaza mici scapari (incontinenta urinara). Vezi cum poți să revii în formă după naștere

 

Când pot face sex din nou?

Intrebarea asta este pusa, de fapt, mai mult de catre barbati. Femeile isi intreaba medicul, dar rareori curiozitatea le apartine. Putine mame, fie ca au nascut vaginal, fie prin cezariana, asteapta cu nerabdare momentul reluarii relatiilor sexuale. Ele sunt mai degraba obosite si anxioase si simt inca disconfort dupa epiziotomie sau taietura din timpul operatiei de cezariana, chiar si dupa primele 6 saptamani. In teorie, cam dupa o luna si jumatate relatiile sexuale sunt permise, in cazul in care nu au aparut complicatii in urma nasterii. Dar sunt cazuri in care pot trece mai mult de 2-3 luni pana sa te gandesti din nou (cu pofta) la sex. Tine minte ca si daca alaptezi poti ramane insarcinata, asa ca vorbeste cu medicul tau sa-ti recomande metoda contraceptiva care ti se potriveste . Citeste si Sex dupa nastere – legende si adevar

 

Cât timp trebuie să treacă până la o nouă sarcină?

Specialistii recomanda ca dupa o cezariana, urmatoarea nastere s nu se petreaca mai devreme de 18 luni, dar sunt multe cazuri in care a doua sarcina survine mult mai devreme decat recomanda specialistii. Femeile care nasc prin cezariana pierd mai multe sange decat cele care au nascut vaginal si sunt, de obicei, anemice. Iar riscul mare legat de o sarcina survenita la 6-8 luni dupa nasterea prin cezariana este ruptura uterina (in afara de greutatea mica la nastere a celui de-al doilea bebelus).


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Nastere