Reguli de igienă când schimbi scutecul

Încă din primele zile, nou-născutul are  între două și cinci scaune pe zi, în funcție de cantitatea de hrană și de modul în care funcționează sistemul lui digestiv, încă imatur.  Părinții sunt foarte preocupați de nu­mărul de scaune, de consistența și culoarea lor, și nu fără motiv. Toate acestea sunt un indicator al stării de sănătate a bebelușului. Uite de reguli de igienă să respecți când schimbi scutecul.

 

Pana intri in rutina, schimbatul bebelusului este un al doilea mare moment de stres, dupa baita. Cele cateva sugestii de mai jos ar trebui sa-ti usureze munca. Asadar…

Mai intai, aduna toate materialele necesare: scutecul curat, dis­che­te/lavete din bumbac si un castron cu apa curata si/sau serve­tele pentru fundulet, crema pentru prevenirea eritemului fesier.

Pune bebelusul pe masa de infasat sau pe pat. Indeparteaza scutecul murdar, tinand copilul de glezne si ridicandu-l usor, astfel incat fun­duletul sa se desprin­da' din scutec. Daca scutecul este murdar, pliaza-l si pune copilul cu fundul pe exteriorul lui.

Curata funduletul si organele genitale cat mai bine posibil – unii medici recomanda ca cei mici sa fie dusi la baie si spalati sub jetul de la robinet, fara sapun, care, aplicat de prea multe ori, afec­teaza pH-ul pielii, altii cred ca stergerea cu servetele umede este suficienta. Ai grija insa sa nu iriti zona insistand prea tare.

Daca ai o fetita, sterge-o dinspre fata spre fundulet; daca ai un baietel, cu­rata cu atentie si peni­sul. Aplica, daca este nevoie, crema anti-eritem fesier. Prinde scutecul nou astfel incat sa nu-l strangi prea tare, dar sa nu-l lasi nici larg, pentru a preveni accidentele'.

Ce să raportezi imediat medicului

Scaunele cu sange, cele foarte mirositoare, cu mucozitati sau de culoare albicioasa trebuie raportate' imediat pediatrului.
Dupa introducerea cereale­lor, trebuie sa te astepti la schimbari. Informeaza medicul daca ai suspiciuni. Uite ce este normal și ce nu la scaunul bebelușului

foto Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Bebelusul