Etic sau nu?: bebeluși modificați genetic

Pe 28 mai anul acesta în Statele Unite s-a născut primul bebeluș despre care s-a spus oficial că a fost modificat genetic. Geneticienii care l-au creat pe Connor au pus la dispoziție părinților Marybeth Scheidts și David Levy 13 embrioni din care să aleagă, din care doar 3 aveau caracteristicile cromozomiale care să permită dezvoltarea bebelușului perfect.

 

Deși tehnicile de selecție genetică nu sunt noi, cazul lui Connor a readus în discuție problemele etice legate de analizele și tehnicile care permit acum cuplurilor infertile nu numai să aducă pe lume bebeluși sănătoși, ci și perfecții bebeluși modificați genetic.

 

Totul a început cu PGD
Pre-implantation Genetic Diagnosis (diagnosticarea genetică preimplantatorie) este o analiză introdusa în anii 90, în cadrul tehnicilor de reproducere umană asistată (fertilizarea in vitro).

Cu ajutorul ei, se pot face diagnostice precise pentru 300 de maladii (sindrom Down, hemofilie, distrofie musculară etc), dintre care multe sunt legate de cromozomul care „poartă sexul masculin. Inițial, doar pacienților care apelau la fertilizare în vitro li se facea o astfel de analiză.

În ultimii ani, cupluri care pot concepe un copil pe cale naturală preferă fertilizarea în vitro parinti connordoar pentru a putea alege sexul copilului, cu toate discuțiile legate de considerentele etice ale procedurii, în urma căreia embrionii nedoriți sunt sacrificați.

Diagnosticarea Genetică Preimplantatorie a deschis cutia Pandorei, iar acum asistăm la viitorul pe care îl preziceau nu demult specialiștii britanici reuniți în organizatia Human Genetics Alert:  'Dacă vom permite selecția în funcție de sex, va fi imposibil să ne opunem alegerii unor alte caracteristici: trăsături, înălțime, inteligență etc.Vom deschide ușa larg pentru o serie de designeri de copii – își arătau îngrjorarea britanicii acum câțiva ani, pe bună dreptate.

Părinții lui Connor (în imaginea alăturată) au selectat deja al doilea embrion de calitate superioară, pentru a aduce pe lume un alt bebeluș perfect.

Și în timp ce unii îi judecă, alții recunosc că ar proceda fix la fel. Dacă am avea o alegere, cu toții ne-am dori să avem cel mai frumos, cel mai inteligent, cel mai sănătos copil, pe care să-l creăm după chipul și asemănarea noastră.

Știința ne permite acum să creăm bebelușul perfect, dar dorința aceasta nu este nouă. De-a lungul istoriei, când băieții erau mai apreciați din motive culturale și practice (căci războaiele erau mai dese), viitorii părinți încercau să influențeze sexul bebelușului.

De-a lungul timpului
În Grecia antică, bărbatii credeau cu tărie că vor avea un băiat dacă în timpul actului sexual vor sta pe partea dreapta. Francezii mergeau până într-acolo, încât, pe la 1700, își legau testicolul stâng, în speranta de a produce baieti. Per ansamblu, dacă ar avea de ales, părinții din întreaga lume și-ar dori ca măcar primul născut să fie băiat, ceea ce ar afecta serios echilibrul demografic in lume. Un studiu estimează ca la nivel mondial, „lipsesc oricum 100 de milioane de femei – din cauza avorturilor selective și a pruncuciderilor, mai ales în zone din Asia, unde nașterea unei fete e încă privită ca o rușine, iar mama este pedepsită aspru…

Tu, dacă ai avea de ales, ce ai vrea, fată sau băiat?

 

foto Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Psihologie