Testul care detecteaza autismul in 10 minute

Masurarea modului in care copiii raspund la mirosuri placute si neplacute, poate ajuta la identificarea copiilor care sufera de o tulburare din spectrul autist, inca din cele mai timpurii stadii de viata, sugereaza un nou studiu.

Cercetatorii au descoperit ca persoanele care au o tulburare din spectrul autist nu au acealeasi reactii naturale pe care le au ceilati oameni, atunci cand simt un miros neplacut.

Diferenta in modul de percepere al mirosurilor intre copiii care se devolta normal si copiii cu autism, a fost coplesitoare, a declarat autorul studiului, Noam Sobel, de la Insititul de Stiinte Weizmann, din Isreael.

De asemenea, acesta a adaugat ca poate identifica autusimul si gradul de severitate, cu o acuratete demna de luata in seama, in mai putin de 10 minute, folosind un test care este non-verbal si care nu necesita niciun fel de activitati din partea copilului.

Pentru acest studiu, Sobel si echipa sa, au creat un „olfactometru computerizat de dilutei aeriana” echipat cu o canula nazala.

Echipa a alcatuit doua grupuri de copii cu media de varsta de 7 ani, unul cu 18 copii cu tulburari din spectrul autist si un grup de control cu 18 copii care se dezvolta normal. Cercetatorii au au prezentat ambelor grupuri mirosuri placute si neplacute, inregistrand raspunsurile copiilor.

In timp ce copiii care se dezvolta normal au raspuns in decurs de 305 milisecunde de la perceperea mirosului, copiii cu tulburari din spectrul autist nu au prezentat niciun raspuns.

Diferentele in materie de raspuns la stimulii olfactivi dintre cele doua grupuri au fost suficiente pentru a-i putea clasifica corect cu sau fara tulburare din spectrul autist, intr-un procent de 81% din cazuri.

Sobel si echipa sa cred ca acesta poate fi un bun inceput pentru teste medicale mult mai profunde pentru testarea si depistarea autismului, in conditiile in care, numarul copiilor dignosticati anual cu o tulburare din spectrul autist, este in continua crestere.

Surse: student.societyforscience.org; naturalmedicinebox.net
Foto: 123rf.com
Text: Simona David


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau