Insolația – simptome, tratament, prevenţie

Aparent o problemă banală a verii, insolaţia poate fi foarte periculoasă dacă nu se intervine rapid. Vezi cum se manifestă, cum se tratează şi mai ales cum se previne insolaţia.

De ce faci insolaţie

Insolaţia nu are legătură cu expunerea la soare, ci cu temperatura mediului ambiant. Poţi face insolaţie atunci când petreci mult timp într-un mediu foarte cald şi umed, lucru care li se întâmplă în general bătrânilor şi bolnavilor cronici. Persoanele tinere şi sănătoase fac de obicei insolaţie atunci când depun un efort fizic intens într-un mediu foarte cald.

De fapt, insolaţia înseamnă creşterea temperaturii corporale peste un anumit prag, ceea ce declanşează o serie de simptome.

Cum îţi dai seama că ai insolaţie

Primele semne: transpiraţie excesivă, oboseală, sete intensă, crampe la stomac.

Dacă nu faci nimic, situaţia se agravează: dureri de cap, ameţeli uşoare, greaţă, piele rece şi umedă, crampe musculare.

Dacă nici acum nu te tratezi, pielea devine roşie, fierbinte şi uscată, apar vărsăturile, iar în ultimă fază se ajunge la stare de confuzie, respiraţie rapidă, puls accelerat şi pierderea cunoştinţei.

Cum se tratează insolaţia

De aceea, trebuie să iei măsuri de la primele semne de insolaţie, când „tratamentul' este simplu: bei apă sau o băutură pentru sportivi care conţine electroliţi şi neapărat te retragi într-un loc răcoros. Dacă e posibil faci un duş călduţ, iar dacă nu, poţi să-ţi pui comprese reci pe frunte.

Dacă s-a ajuns la ultimele faze ale insolaţiei, tratamentul trebuie aplicat de un medic care va folosi diverse metode pentru a scădea temperatura corpului.

Cât de periculoasă este insolaţia

Aparent o problemă banală pe plajă, insolaţia poate fi foarte periculoasă. Dacă nu iei insolatia2măsuri de la primele simptome, temperatura corpului poate urca până la 40 de grade Celsius sau chiar peste, iar în câteva ore muşchii, rinichii, inima şi creierul pot fi grav afectate.

Cum se previne insolaţia

Evident, trebuie să eviţi căldura extremă şi mai ales să eviţi efortul fizic intens când afară e foarte cald. Dacă nu este posibil, ai grijă să bei apă suficientă şi din când în când fă pauze pentru a te retrage la umbră. De asemenea e important să nu consumi alcool şi să porţi haine subţiri.

Atenţie! E greşit să faci sport pe caniculă îmbrăcată gros în speranţa că vrei transpira şi vei slăbi. Într-adevăr, vei transpira intens, dar această transpiraţie nu se poate evapora din cauza hainelor grose şi astfel nu îşi îndeplineşte rolul, acela de a răci corpul.

text Erika Chivu, foto Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Feminin