Travaliul – cum se desfășoară

Cele mai multe dintre viitoarele mamici intră în travaliu în a 40-a săptămână de sarcină. Cu mai multe zile înainte de naștere, mama simte contracțiile false, cunoscute sub denumirea de contracții Braxton Hicks. Rolul acestor false contracții este de a pregăti uterul pentru naștere, lărgind canalul cervical. Uite cum se desfășoară travaliul, pas cu pas.

 

Prima etapa a travaliului incepe atunci cand contractiile uterului devin mai regulate si intense, dar este destul de greu ca o mama aflata la prima sarcina sa recunoasca inceputul travaliului, pentru ca exista mai multe starturi false. Uneori, cu cateva zile inainte de inceperea travaliului propriu-zis, se poate elimina o cantitate mica de mucus cu sange. Contractiile pot deveni regulate si puternice, la intervale scurte, iar apoi pot inceta brusc. Travaliul real a inceput atunci cand contractiile sunt la 10 minute distanta si se simt in partea de jos a abdomenului sau a spatelui.

In prima etapa a travaliului, cervixul (colul uterin) se dilata din ce in ce mai mult. La prima nastere, aceasta etapa dureaza cam 6-18 ore, dar la urmatoarele sarcini, prima etapa a travaliului este din ce in ce mai scurta.  In timpul primei etape a travaliului sacul amniotic se rupe.  In mod frecvent, sacul amniotic incepe sa piarda lichid sau sa se rupa chiar inainte de inceperea travaliului.

Absenta lichidului amniotic nu interfereaza in mod direct cu desfasurarea travaliului, dar daca sacul amniotic s-a rupt cu mai mult de 24 de ore inainte de travaliu, acest lucru sporeste riscul de infectii. Daca sacul amniotic nu se rupe natural, el este rupt artificial (printr-o procedura nedureroasa) la finalul primei etape a travaliului, pentru a facilita nașterea. Perioada de final a primei etape din travaliu este denumita 'de tranzitie'. In tranzitie, colul uterin se dilata pana la 8-10 cm, pentru a permite capului bebelusului sa poata trece.

Cea de-a doua etapa a travaliului durează 1-2 ore la prima nastere (si semnificativ mai putin la travaliu 2urmatoarele). Aceasta etapa incepe cand colul este complet dilatat si se incheie cu nasterea. Acum de administreaza analgezicele sau anestezicele.

Cea de-a treia etapa a travaliului este considerata cea in care plancenta este eliminata. Ea poate dura intre cateva minute si jumatate de ora. Medicul sau moasa examineaza placenta eliminata, pentru a se asigura ca nu a mai ramas nicio parte din aceasta in uter. Daca placenta nu este expulzată în 30-60 de minute dupa nastere, ea trebuie indepartata. Placenta neexpluzata lasata netratata poate cauza infectii severe sau poate provoca hemoragii care pun in pericol viata mamei.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Nastere