0-1 an: jocuri cu cuburi

Mulți părinți spun că nu știu cum să se joace cu micuțul lor, care nu a împlinit un an. După 5 luni, când bebe poate sta în funduleț (cu sprijin sau chiar independent) câteva jocuri cu cuburi îl ajută să-și dezvolte coordonarea ochi mână, musculatura, simțul orientării în spațiu și îl învață să sorteze culorile.

  • Pune lângă bebe un cub, astfel încât să-l poată apuca. Lasă-l să se joace puțin cu el, apoi pune-l mai departe de el, astfel încât să fie nevoie să facă un efort pentru a-l putea apuca. Apoi, pune-i câte un cub în fiecare parte a corpului, unul mai aproape, celălalt mai departe de el – asta îl va învăța să se orienteze și să aprecieze distanțele.

 

  • Arată-i lui bebe un cub, timp de câteva secunde, apoi ascunde-l în spatele lui. Dacă nu se întoarce spontan să îl găsească, repetă operațiunea, atrăgându-i atenția asupra faptului că îl duci în spatele lui, până când cel mic se întoarce. După ce l-ai ascuns în același loc de 2-3 ori, schimbă ascunzătoarea, sau mai bine spus, traseul – du-l tot la spate, dar pe deasupra capului sau pe partea cealaltă a trunchiului.

 

  • Dă-i două cuburi de culori diferite în fiecare mână și apoi un al treilea, de aceeași culoare cu unul dintre cuburile pe care deja le are în mână. Observă-i reacția. De obicei, instinctiv, copilul vrea să ia în mână cubul de aceeași culoare, dar nu știe cum să dea drumul din mână celui pe care-l are deja. Îl poți ajuta tu, împingând spre el cubul de aceeași culoare și spunându-i că și acela este un cub de culoare roșie (sau orice altă culoare ar fi). Acest joc simplu îl învață să asocieze culori, iar mai târziu se poate face același joc cu forme diferite, dar de aceeași culoare.

foto Shutterstock

 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Bebelusul