10 nutrienți esențiali în alimentația copilului

În materie de nutriție, lucrurile se schimbă de la o generație la alta. Însă un lucru e sigur: alimentația copiilor trebuie să fie cât mai diversificată, pentru a le asigura celor mici toți nutrienții de care au nevoie pentru o creștere sănătoasă și o dezvoltare armonioasă. Iată ce nutrienți nu trebuie să lipsească din meniul copilului tău:

 

 

Calciu: asigură o bună dezvoltare a oaselor și dinților, menține sănătatea funcțiilor nervoase și musculare, împiedică formarea cheagurilor de sânge, ajută organismul să transforme mâncarea în energie. Surse importante de calciu: lapte, iaurt, cașcaval, brânză, ou, broccoli, spanac, fasole, sardine în ulei.

 

Acizi grași esențiali: ajută la formarea celulelor, la buna funcționare a sistemului nervos, a sistemul cardiovascular, întăresc imunitatea, ajută organismul să absoarbă nutrienții. Surse importante de acizi grași esențiali: nuci, alune, germeni de grâu, pește oceanic (ton, somon, macrou etc.)

 

Fier: extrem de important în procesul de formare a globulelor roșii din sânge și a mioglobinei din mușchi. Deficiența de fier duce la apariția anemiei, care se manifestă prin oboseală, slăbiciune și iritabilitate. Surse importante de fier: carnea roșie, organele (ficat, inimă rinichi), peștele, fructele de mare, gălbenuș de ou, spanacul, caisele, fasole boabe, linte uscată, alunele, migdalele, fistic, pâinea integrală

 

Magneziu: păstrează oasele puternice și ritmul cardiac stabil, susține sistemul imunitar și menține buna funcționare a mușchilor si sistemului nervos. Surse importante de magneziu: legumele cu frunze verzi (spanac, broccoli, varză, salată), cereale integrale, fulgii de cereale, leguminoase (linte, fasole), fructe uscate și oleaginoase (migdale, smochine, arahide, unt de arahide), banane, soia, carne slabă, pește (sardine) și unele crustacee. 

 

Potasiu: împreună cu sodiul asigură echilibrul hidric al organismului, care ajută la menținerea tensiunii arteriale. Susține activitatea cardiacă și, odată cu trecerea anilor, poate reduce riscul de osteoporoză si pietre la rinichi. Surse importante de potasiu: fructe (banane, portocale, grapefruit, kiwi, suc de portocale, curmale, prune, avocado, caise), legume (cartofi, roșii), carne, pește, cereale integrale și produse lactate.

 

Vitamina A: joacă un rol important în păstrarea sănătății ochilor și în dezvoltarea oaselor; protejează organismul de infecții; ajută la buna dezvoltare a celulelor și țesuturilor organismului, menține sănătatea părului, unghiilor și pielii. Surse importante de vitamina A: ouă, ficat, pește gras (hering, anșoa, macrou), lapte integral și produse lactate nedegresate (smântână, unt), legume și fructe verzi (spanac, salată verde), galbene (lămâie, grepfruit) sau portocalii (mango, portocale, morcovi). 

 

Vitamina C: contribuie la formarea globulelor roșii, a dinților și oaselor; menține sănătatea gingiilor copilului și întărește pereții vaselor de sânge, prevenind apariția vânătăilor; grăbește vindecarea, întărește sistemul imunitar, reducând riscul de apariția a infecțiilor; ajută la absorbția fierului. Surse importante de vitamina C: citricele (lămâi, portocale, kiwi, grapefruit), ardei roșu gras.

 

Vitamina D: ajută la absorbția calciului și la formarea unui sistem osos puternic; funcționează și ca un hormon, cu roluri în menținerea sănătății sistemului imunitar, producția de insulină și formarea celulelor. Surse importante de vitamina D: ouă, lactate nedegresate (unt, brânză), ficat, pește gras (hering, macrou, sardine, somon, păstrăv, ton), ulei de ficat de cod. Vitamina D este sintetizată și la nivelul pielii, sub acțiunea razelor ultraviolete ale soarelui, expunerea la soare fiind necesară pentru a evita carența de vitamina D.

 

Vitamina E: protejează celulele împotriva efectelor radicalilor liberi; are un rol important în susținerea imunității, repararea AND-ului și în alte procese metabolice. Surse importante de vitamina E: germeni de grâu, semințe de floarea soarelui, fructe uscate oleaginoase (alune, migdale), uleiuri și margarine vegetale, fructe (avocado, pere), legume verzi (spanac), ficat, gălbenuș de ou, unt.

 

Zinc: oligoelement indispensabil organismului, care este implicat în activarea unui număr mare de enzime care ajută digestia și metabolismul; nutrient esențial în procesul de creștere. Surse importante de zinc: stridii, pește (sardine), carne (de vită, porc, pasăre sau miel), cereale integrale, nuci, semințe de dovleac și produse lactate.

 

 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton