10 povesti din spatele desenelor Disney pe care nu ai vrea sa le citesti copilului

Si noi am crescut cu ele, multi probabil am vazut si filmele. Iata insa ce povesti stau la baza a 10 dintre desenele Disney, care sunt diferentele si de ce ar trebui sa te gandesti de 2 ori inainte de a le citi copiilor.

CONȚINUT VIDEO BABY UNICA

Cenusareasa

Captura Cenusareasa

In varianta Disney

Cu totii stim varianta filmului Disney: printesa ramasa orfana de mama si apoi de tata este tratata mizerabil de mama vitrega, ce incearca sa o impiedice sa mearga la bal.
Zana buna o ajuta, Cenusareasa il intalneste pe print, insa trebuie sa fuga inainte de miezul noptii. In fuga ei isi pierde unul din pantofi, pe care ulterior printul il foloseste pentru a o gasi.
La probarea pantofului, doar Cenusaresei i se potriveste pantoful de sticla, in timp ce surorilor vitrege le vine mult prea mic.
Cei doi se casatoresc si traiesc fericiti pana la adanci batraneti

Detalii excluse din poveste

  • In povestea originala, nu exista o zana buna. Cenusareasa este ajutata in schimb de un porumbel alb.
  • Cand printul soseste cu pantoful la casa in care locuieste Cenusareasa, mama vitrega le spune celor 2 surori sa isi taie din laba piciorului (degete, respectiv calcai), pentru ca pantoful sa li se potriveasca.
  • Printul pleaca pe rand cu cele doua, insa tot porumbelul ii atrage atentia acestuia catre picioarele ce sangereaza.
  • In timpul nuntii Cenusaresei, cativa porumbei le scot ochii surorilor vitrege.

Frumoasa adormita

Frumoasa adormita captura

In varianta Disney

O printesa se inteapa intr-un fus si adoarme pe vecie. Un print curajos o salveaza cu un sarut si traiesc fericiti pana la adanci batraneti

Detalii excluse din poveste

  • In varianta originala, scrisa de Giambattista Basile, Aurora nu se trezeste in urma unui sarut, ci in timpul nasterii a doi gemeni.
  • Si desigur, printul nu o saruta, ci o lasa insarcinata si pleaca, deoarece este casatorit.\
  • Cand Aurora si cei doi copii ajung la palat, sotia printului incearca sa ii omoare, insa regele o opreste si permite casatoria dintre Aurora si barbatul care o violase.

Frumoasa si Bestia

Frumoasa si bestia

In varianta Disney

Belle este rapita de Bestie si traiesc intr-un castel vrajit, pana ce ea ii descopera calitatile lui interioare. Se saruta si il salveaza de sub vraja asupra caruia era, el redevenind frumos.

Detalii excluse din poveste

  • In povestea originala, scrisa de Gabrielle-Suzanne Barbot de Villeneuve, Belle reuseste sa il convinga pe Bestie sa o lase sa-si viziteze tatal, fratii si surorile timp de o saptamana.
  • Vazand-o ca poarta bijuterii si auzind ce viata buna duce, surorile o conving pe Belle sa ramana mai mult de o saptamana, in speranta ca asta va infuria Bestia si il va face sa o manance pe Belle.

Alba ca Zapada

Captura Alba ca Zapada

In varianta Disney

Singurul lucru de care se face vinovata Alba ca Zapada este ca era cea mai frumoasa, motiv pentru care mama vitrega pune un vanator sa o duca in padure sa o omoare, iar drept dovada trebuie sa aduca inapoi inima fetei.
Bineinteles, vanatorul o cruta, Alba ca Zapada scapa, ajunge la casa piticilor, unde mama vitrega o otraveste cu un mar.
Piticii se pregatesc de inmormantare, insa prin zona trece un print ce o saruta pe Alba ca Zapada, iar aceasta invie. Cei doi traiesc fericiti pana la adanci batraneti.

Detalii excluse din poveste

  • Mama vitrega nu ii cere vanatorului inima fetei, ci plamanii si ficatul. Vanatorul ii aduce organele unui porc mistret, pentru a putea ascunde ca nu a omorat fata, iar mama vitrega le mananca.
  • Ulterior, transformata intr-o batranica, ca si in film, vrajitoarea nu incearca doar sa o otraveasca cu marul, ci si cu un pieptane si sa o sufoce cu un corset.
  • De fiecare data piticii sunt cei care o salveaza, inclusiv cand se pregateau de inmormantare: mutand cosciugul, Alba ca Zapada se trezeste dupa ce piticii ii misca accidental bucata de mar ramasa in gat.
  • In povestea fratilor Grimm, mama vitrega se duce la nunta celor doi, unde este fortata sa poarte pantofi de fier pe carbuni incinsi si sa danseze pana cand moare.

Mica Sirena

Captura Mica Sirena

In varianta Disney

Ariel, cea mai mica fata a regelui marii, isi da la schimb vocea pentru o pereche de picioare, pentru a se duce la suprafata sa traiasca o poveste de dragoste cu Printul Eric. Dupa multe piedici aparute, cei doi traiesc fericiti pana la adanci batraneti.

Detalii excluse din poveste

  • Povestea e mult mai sumbra in versiunea originala, a lui Hans Christian Andersen: Ariel face schimbul de voce pentru picioare, insa vrajtoarea ii spune ca va avea dureri constante, de parca ar calca pe cutite.
  • Printul nu este convins de Ariel, el cautand vocea celei care l-a salvat candva. Se casatoreste cu o alta fata, iar Mica Sirena, conform previziunilor vrajitoarei, moare, transformandu-se in spuma marii.

Mulan

Captura Mulan

In varianta Disney

Mulan este povestea unei fete ce pretinde a fi barbat pentru a putea lupta in razboiul Chinei impotriva Hunilor. Ea ajuta la castigarea razboiului si se intoarce victorioasa acasa.

Detalii excluse din poveste

  • In balada lui Hua Mulan, China pierde razboiul. Mulan reuseste sa fuga, iar cand se intoarce acasa descopera ca tatal ei e mort, iar mama ei s-a recasatorit.
  • Hotaraste ca vrea sa fie cu tatal sau si se sinucide.

Rapunzel – Tangled

captura Rapunzel

In varianta Disney

Rapunzel este o printesa cu parul lung si balai ce este captiva intr-un turn. Intalneste intr-o zi un baiat si impreuna traiesc o serie de aventuri ce nu au legatura cu povestea originala.

Povestea originala

  • Acesta este unul din cele mai fericite basme de Fratii Grimm. Rapunzel este fata a doi fermieri ce isi doresc un copil. In timpul sarcinii, sotia are pofta de verdeata din gradina alaturata, iar sotul este prins in timp ce fura.
  • Pentru a-i lasa in pace, vrajitoarea ce era stapana pe proprietate le cere celor 2 copilul, imediat ce se va naste.
  • Vrajitoarea o inchide pe Rapunzel intr-un turn, in care nu se poate ajunge decat urcand pe parul ei.
  • Intr-una din zile un print o gaseste si urca la ea. Promite sa se intoarca, insa cand se intoarce si urca, o gaseste pe vrajitoare, care il impinge de la balcon in niste tufe pline de spini.
  • Printul isi pierde vederea si umbla luni de zile pana cand ii aude iar vocea lui Rapunzel. Cand o gaseste, Rapunzel are 2 copii si lacrimile ei ii redau vederea. In final, cei doi se casatoresc.

Pocahontas

Captura Pocahontas

In varianta Disney

Pocahontas este o fata din America inca necolonizata ce vorbeste cu copacii si animalele. Intr-o zi intalneste un englez si se isca un razboi.

Povestea reala

  • In realitate, Matoaka, cunoscuta sub numele de Pocahontas, a fost fata sefului de trib Powhatan, in zona cunoscuta acum in America sub numele de Virgina.
  • Indienii il rapesc pe John Smith pentru a-l rascumpara cu ostatici de-ai lor, iar Pocahontas ii salveaza viata, aceasta fiind si singura relationare a celor doi.
  • Ea este ulterior rapita, la varsta de 17 ani se marita cu un englez si moare la 22 de ani, fara a se sti motivul.

Cocosatul de la Notre Dame

Captura Cocosatul de la Notre Dame

In versiunea Disney

Quasimodo este baiat nascut cu dizabilitati ce se indragosteste de o tiganca si o salveaza de executie.

Detalii excluse din poveste

In varianta originala, a lui Victor Hugo, Quasimodo nu reuseste sa o salveze pe Esmeralda, ba chiar o da involuntar pe mana autoritatilor. Esmeralda este spanzurata, iar Quasimodo ramane la mormantul ei, unde se infometeaza pana la moarte.

Pinocchio

Captura Pinocchio

In versiunea Disney

Picocchio, baiatul de lemn al unui tamplar, trece prin mai multe aventuri periculoase inainte de a deveni un baiat adevarat.

Detalii excluse din poveste

In povestea originala, a lui Carlo Collodi, Pinocchio are un comportament execrabil, ce isi gaseste sfarsitul inainte de a deveni un baiat adevarat.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau