Dietă: 10 sfaturi pentru a mânca doar cât ai nevoie

Expresia „a avea ochii mai mari decât burta ilustrează foarte bine acest tip de comportament care îi face pe oameni să spună la sfârșitul unei mese, precum corbul din fabula, ca nu vor mai mânca așa. O promisiune care seamana cu cele stabilite pe 1 ianuarie, sinceră și plină de bune intenții, însă foarte rar ținută. Nu trebuie să urmezi vreo dietă anume, doar să respecți aceste 10 sfaturi, oferite de un psiholog.

Totusi, in materie de comportament alimentar, singura alternativa este moderatia in lupta cu regimurile draconice sau cu abtinerea de la alimente, care duce in cele din urma tot la exces – toate, atat de daunatoare sanatatii.

Practicarea moderatiei trece printr-o etapa cheie: reluarea contactului cu senzatiile corporale. Ceea ce inseamna sa faci diferenta intre cele doua tipuri de foame: foamea fiziologica si cea psihologica.

Prima este nevoia de hrana pentru corp (de energie, de anumiti nutrienti); a doua, o pofta de a manca ce actioneaza ca un mecanism de aparare impotriva emotiilor incontrolabile, negative sau pozitive.

Este indispensabil sa stii sa faci distinctia intre cele doua, pentru a manca in mod corect. Odata ce ai identificat foamea psihologica, trebuie sa-ti inveti gradul de satietate, acest punct de echilibru intre placerea de a manca si satisfacerea nevoilor organismului.

Sa fim cinstiti: daca principiile de respectat sunt simple, aplicarea lor in viata de zi cu zi ne va cere la inceput efort si rabdare.

Programul propus de psihiatrul Gérard Apfeldorfer dureaza zece zile si are zece puncte cheie. Originalitatea acestei metode? Sa-ti fii propriul judecator al confortului si bunastarii tale alimentare.

Simte foamea

Incearca sa nu mananci nimic timp de patru ore. Daca ideea asta te sperie, probabil ca iti este teama sa nu-ti fie rau. Vei putea vedea ca nu se intampla nimic rau.

Daca nu simti senzatia de foame, inseamna ca de obicei mananci „in avans, adica mananci mai mult decat trebuie pentru a-ti infrange teama de lipsa; e posibil, de asemenea, sa-ti fi pierdut contactul cu senzatia de foame.

Daca, in schimb, iti este tot timpul foame, e posibil sa confunzi cele doua tipuri de foame: psihologica si fiziologica.

Sfat: scopul este sa ai o relatie senina cu mancarea. In timpul acestei mici pauze, fii atent la semnalele pe care ti le da corpul, insa lasandu-le sa vina la tine.

Stabilește un program

Pentru a simti fizic foamea si apoi satietatea, trebuie sa repeti mereu experienta. Ia-ti masa la ora fixa, la fel si micul dejun – in fiecare dimineata.

Dupa zece zile, e normal sa simti foamea in jurul orei de masa, dar si sa percepi satietatea la timp.

Sfat: evita gusturile noi. E mai usor sa depistezi senzatia de satietate consumand alimente familiare.

Concentrează-te pe gust

Acorda atentie primelor inghitituri. Ele ne informeaza despre gustul unui manca putinaliment: e sarat? E prea dulce? Amar? E bun sau mediu?

Aceasta „oprire asupra gustului e esentiala pentru ca le vei simti si pe celelalte mai usor. Ceea ce explica faptul ca poti manca pana la ultima bucatica de ciocolata, desi nu e prea buna, insa tu ti-o imaginezi ca fiind delicioasa.

Contrar simtului gustativ, imaginatia ta nu are probleme. Atunci cand acorzi cu adevarat atentie gustului, vine si placerea de a manca. Gustul s-a schimbat, poti sa te opresti.

Sfat: ia inghitituri mici. Foloseste-ti dintii, limba si palatul palatin. Uita-te la tacamuri, in timp ce mesteci.

Nu te grăbi

Organismul are nevoie de cincisprezece-treizeci de minute pentru ca senzatia de satietate sa fie perceputa.

Mesajul dintre stomac si creier nu este instantaneu, anumite enzime implicate in declansarea satietatii nu sunt eliberate decat la vreo treizeci de minute dupa inceperea mesei.

Mancand prea repede, exista tendinta de a manca mai mult decat necesar.

Sfat: prelungeste-ti masa pe o perioada de cel putin treizeci de minute. Chiar daca mancarea este buna sau nu, mananc-o incet.

Ia o pauză

Intreaba-te : iti este mereu foame ? Pentru a rezolva problema, foloseste scara de satietate de pe pagina urmatoare.

Daca simti ca te-ai saturat, opreste-te din a manca. Chiar daca te gandesti ca ti-a mai ramas loc pentru prajitura de ciocolata.

Spune-ti ca vei savura mai bine mai tarziu (nu traiesti in desert, exista cofetarii peste tot !). In schimb, daca tot simti foamea, continua-ti masa.

Sfat: intreaba-te cu tacamurile pe masa si fara a incepe sa mananci. Cel mai bun criteriu care iti spune ca esti satul e placerea de a manca: cand aceasta incepe sa-ti dispara, inseamna ca ai mancat destul.

Citește continuarea articolului aici

foto Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Dieta, nutritie, sport