12 sfaturi pentru a-l prinde cu minciuna

Toți părinții știu că, uneori, copiii lor mint precum respiră. Mai ales dacă au o vârstă mai mare. Minciuna poate deveni o sursă de conflicte și strica relația pe care o ai cu copilul tău. Dar nu întotdeauna este ușor să ghicești când acesta o face. Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să devii un veritabil părinte-detector de minciuni.

SFAT 1: Povestirea „coadă-cap
Dacă simți că ceva este putred, pune-i întrebări inversând cronologia evenimentelor. Îi va fi dificil să spună o poveste inventată mai ales dacă trebuie să înceapă cu sfârșitul acesteia. Un mincinos tinde să se bâlbâie și să amestece totul. Și anchetatorii folosesc adesea această metodă în cadrul interogatoriilor.

SFAT 2: Folosirea de expresii precise
COPILUL:„mamă, ceea ce vreau să-ți spun este adevărul…

MAMA: „De ce ai ales să mă minți?

SFAT 3: Mișcările
Copii vor fi mai rigizi când mint. Se folosesc mai puțin de mișcările mâinilor și de spațiul pe care-l au la dispoziție, nu se vor mai deplasa de ici colo cum făceau de obicei.

SFAT 4: Palmele
Mincinoșii, cele mai multe ori, încearcă să-și ascundă palmele. E vorba de un gest instinctiv. Mâinile ținute la spate sau în buzunare sunt indicatori pozitivi pentru tine.

SFAT 5: Repetarea întrebării
Un mincinos repetă întrebarea înainte de a răspunde. Acest lucru îi permite să câștige timp pentru a reflecta și a găsi răspunsul pe care-l să-l dea la întrebare. În plus, folosește propriile tale cuvinte pentru a răspunde :

MAMA: „Am găsit o țigară în camera ta, fumezi?

COPILUL: „Nu, nu fumez, nu e nicio țigară în camera mea

SFAT 6: Zâmbet fals
Un mincinos, pentru masca o minciună ar putea să zâmbească, dar cum emoțiile lui sunt false, îi va fi greu s-o facă în mod spontan. De altfel, poate ai observat că atunci când i-ai cerut să zâmbească pentru o fotografie, surâsul a fost „congelat , a mișcat doar buzele, restul feței nefiind în ton. Într-un surâs natural (atunci când nu minte), ochii, privirea, totul exprimă bucuria.

SFAT 7: Obiectele
Unui mincinos îi place să se joace cu obiectele, cum ar fi o brățară, un telefon mobil, o șapcă sau cu părul. Deseori încearcă să pună obstacole între el și persoana care-l solicită, de ex. mută o cană pe masă sau alt obicet din apropiere, încercând inconștient să creeze o barieră pentru a i se diminua tensiunea cauzată de minciună.

SFAT 8: Picioarele spre exterior
Un semn care nu te înșeală: o atitudine negativă se reflectă prin ținerea brațelor încrucișate și picioarele orientate spre exterior. În schimb, cineva binevoitor va sta cu picioarele către tine și va vorbi cu brațele deschise, întinse către tine.

SFAT 9: Tonul vocii și sarcasmul
Tonul vocii unui mincinos nu este, în general, compatibil cu gesturile și declarațiile pe care le face, este complet diferit. Un adolescent care minte are tendința de a fi sarcastic în momentul în care răspunde acuzațiior tale și adoptă un ton batjocoritor.

 SFAT 10: Schimbarea subiectului
Un mincinos are tendința de a schimba subiectul discuției. El se simte confortabil când poate face asta și este convins că minciunile sale au fost înghițite. În schimb, o persoană onestă, va fi perturbată, va avea tendința să ignore schimbarea unui subiect, va încerca să continue conversația inițială.

SFAT 11: Privire fixă
Cineva care spune adevărul nu te privește în ochi decât pentru perioade scurte, în schimb mincinosul, în scopul de a te convinge, se va uita îndelung în ochii tăi. Potrivit experților, este unul dintre semnele care nu dau greș niciodată și este foarte evident. Se numește mincinos convingător.

SFAT 12: Mișcări ale ochilor și pupilelor
Pe de altă parte, există persoane care atunci când mint au tendința de a-și muta privirea către altceva sau altcineva pentru a evita s-o întâlnească pe a ta, și aceștia se numesc mincinoși pe fugă. Pupilele se dilată când spui o minciună, ceea ce se datorează pompării de adrenalină în organism, iar dilatarea este proporțională cu gravitatea minciunii.

Bineînțeles că aceste sfaturi vor fi aplicate în mod diferit în funcție de caracterul tău și al copilului, de modul în care comunicați unul cu altul. Cu cât ești mai familiarizat cu gesturile, modul lui de comportament, cu atât îți va fi mai ușor să detectezi minciunile.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau