15 motive (ridicole) pentru care nu poţi slăbi

1. Mănânci la televizor
Privitul la TV în timp ce mănânci e dăunător siluetei. Şi asta pentru că încurajează „înghiţitul absent, fără să fii atentă la mâncare. Un studiu realizat recent la Chicago a descoperit că persoanele care mâncau urmărind programele TV ingerau cu 44% mai multe chipsuri decât atunci când televizorul era închis. Televizorul îţi distrage atenţia asupra gustului preparatelor şi a ceea ce mănânci, întrerupând mesajele de saţietate trimise de creier.

2. Iei cina la lumina lumânărilor
Dacă mănânci în penumbră sau la lumina lumânărilor eşti mai predispusă relaxării şi consumului exagerat de calorii decât atunci când mănânci într-o cameră bine luminată sau într-un restaurant, când eşti mai conştientă de faptul că mănânci sub privirea celorlalţi. În restaurant, cina clienţilor care mănâncă la lumina lumânărilor are o durată cu 11 minute mai mare decât a celor care mănâncă într-un cadru mai puţin relaxat, pe terasă, la lumina zilei, de exemplu.

3. Nu mănânci suficiente calorii
Pare o contradicţie de termeni, dar şi aportul prea mic de calorii este dăunător greutăţii, pentru că încurajează organismul să-şi încetinească metabolismul şi să se mulţumească cu puţin. Regimurile prea dure obligă organismul să treacă în „starea de inaniţie, în care depozitează grăsimi „pentru vremurile grele pe care crede că i le pregăteşti… Mănâncă puţin şi des, adică o porţie mică la fiecare două-trei ore (o mână de nuci, un biscuit de ovăz cu humus, un iaurt) şi absolut nimic după ora 8 seara.

4. Mănânci mai mult decât crezi
Participanţii la un studiu american au slăbit de două ori mai mult atunci când ţineau un jurnal cu ceea ce mâncau decât atunci când nu aveau vreo evidenţă. Scrie negru pe alb tot ceea ce mănânci, şi conştientizează aportul de hrană.

5. Băuturile „dietetice', nu chiar aşa de bune…
Ai impresia că băuturile Diet sunt mai inofensive decât alternativele lor „clasice'? Ei bine, nutriţioniştii te sfătuiesc să renunţi la ele, definitiv. Eticheta cu zero calorii indică de cele mai multe ori un lichid îndulcit artificial, de exemplu cu aspartam, care stimulează producţia de insulină, iar aceasta, la rândul ei, duce la acumularea de grăsime în ţesuturi. Aşadar, de evitat! Mai bine un suc cu zahăr, în cantităţi rezonabile…

6. Eşti constipată
Nu poţi slăbi dacă eşti constipată, susţin specialiştii. Pentru a pierde în greutate, trebuie să elimini toxinele, lucru pe care nu îl poţi face eficient dacă nu ai scaun zilnic. Pentru asta, mănâncă alimente bogate în fibre, probiotice şi vegetale, seminţe de in. Şi redu consumul de pâine albă, lapte, brânză şi fast food, care blochează sistemul digestiv.

7. Eşti stresată
Cortizolul, supranumit hormonul stresului, este cel care îţi stimulează apetitul şi încurajează organismul să depoziteze grăsimea, în special în zona abdomenului, susţin specialiştii. Pe lângă stresul de fiecare zi (serviciul, banii, copiii), alimentaţia haotică poate fi o sursă de stres internă, care creează confuzie în echilibrul delicat al organismului. Mesele neregulate, cu pauze lungi între ele şi „trucuri' rapide de adormit foamea, de tipul ciocolatei sau al chipsurilor şi cafelei, pot arunca nivelul glicemiei într-un carusel periculos pentru sănătate. Străduieşte-te să-ţi menţii un program echilibrat al meselor şi nu mânca dulciuri când ţi-e foame, ci mănâncă o mână de stafide sau nuci…

8. Nu ţi-ai stabilit o ţintă realistă
Scrie pe o hârtie ceea ce îţi doreşti să realizezi, motivul pentru care vrei asta şi ce beneficii vei avea din atingerea scopului pe care ţi l-ai propus. Nu te concentra prea mult pe cântar şi îndreaptă-ţi atenţia asupra măsurii hainelor la care vrei să ajungi, o piesă de îmbrăcăminte în care ai vrea să intri şi n-ai reuşit până acum pentru că ţi-e prea mică în talie sau pe şolduri… Formele zvelte sunt percepute mai uşor decât pierderea în greutate.

9. Eşti plictisită
Dacă nu schimbi periodic rutina exerciţiilor, corpul lucrează mai eficient şi nu mai arde atât de multe calorii ca la început. Introdu puţină varietate în programul zilnic, pentru că păstrarea lui ar putea în plus să te demotiveze. Încearcă ceva nou şi distractiv, cum este un curs de zumba.

10. Eşti prea optimistă
Prea multă încredere în regimul pe care îl ţii ar putea să-ţi saboteze succesul, susţin cercetătorii japonezi. Ei au descoperit că optimiştii subestimează dificultatea dietei şi îşi supra-apreciază propriile forţe, astfel că renunţă uşor atunci când aceasta nu le aduce rezultatele aşteptate. În timp ce pesimiştii care îşi ating ţintele (mai realiste) sunt încurajaţi să continue.

11. Ai un ficat leneş
Ficatul este cel care te ajută să arzi grăsime, dar dacă acesta nu funcţionează normal, te poţi trezi cu colăcei de grăsime pe talie, ne avertizează nutriţioniştii. Pentru a ajuta funcţia ficatului, înlocuieşte carbohidraţii rafinaţi (pâine, orez) de la micul dejun cu proteine (ouă) şi înlocuieşte sandvişurile de la prânz cu supă de legume şi salate de crudităţi, conopidă sau broccoli.

12. Nu dormi destul
Cercetătorii de la Universitatea din Columbia au ajuns la concluzia că privarea de somn duce la scăderea nivelurilor de leptină, un hormon care controlează apetitul şi dă senzaţia de saţietate, crescând în acelaşi timp nivelul de grelină, hormonul care stimulează apetitul, determinându-te să mănânci mai mult. Aşadar, mănânci în loc să dormi? Asigură-te că te odihneşti între 7 şi 8 ore pe noapte…

13. Ţi-e sete, nu foame!
Data viitoare când ai poftă de o prăjitură, întreabă-te dacă nu cumva ţi-e sete şi bea un pahar de apă. Persoanele care nu reuşesc să slăbească sunt adesea deshidratate, susţin specialiştii. Corpul nostru este format în proporţie de 70% din apă, aşadar avem nevoie să bem suficiente lichide pentru a înlocui pierderea ei. Aşa că, ori de câte ori crezi că ai mânca ceva dulce, încearcă să bei un pahar de apă sau o cană de ceai.

14. Ai hipotiroidie
Aceasta este una dintre cel mai des întâlnite afecţiuni care pot sta în calea pierderii kilogramelor suplimentare, spun nutriţioniştii. O tiroidă insuficient de activă încetineşte metabolismul şi poate duce la creştere în greutate, oboseală, depresie, extremităţi (mâini şi picioare) reci. Fă-ţi analizele pentru tiroidă, hipotiroidia se tratează foarte simplu, cu o pastilă.

15. Mănânci prea puţine lactate
Deşi cele multe regimuri de slăbit presupun renunţarea la lactate, studii recente sugerează că lactatele degresate nu îngraşă! Un studiu realizat la Universitatea din Tennessee susţine că cei care au inclus un iaurt degresat în dieta cu puţine calorii au slăbit cu 22% mai mult decât ceilalţi.

 

Citeşte mai multe aici

URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Dieta, nutritie, sport