15 ţări unde este bine să fii femeie

Ştiaţi că ar trebui să mai treacă încă 14 runde de alegeri electorale până când numărul femeilor din parlamentul britanic îl va egala pe cel al bărbaţilor? Sau că o femeie din Qatar are de 6 ori mai multe şanse să meargă la Universitate decât bărbatul de lângă ea? Iată 15 țări unde este bine să fii femeie!

85% dintre ţări au îmbunătăţit condiţiile pentru femei în ultimii 6 ani, conform Forumului Economic Global, dar în termeni de economie şi politică mai avem foarte mulţi paşi de făcut. Inegalitatea dintre bărbaţi şi femei încă persistă! Sunt însă locuri de pe planetă unde femeile se pot simţi egale cu bărbaţii, şi mai mult decât atât:

1. Cea mai bună ţară pentru a fi femeie: Islanda

Islanda este ţara cu cea mai pregnantă egalitate între femei şi bărbaţi atât când vine vorba de politică, educaţie, angajări cât şi de sănătate. Cel mai rea ţara în care să fii femeie este Yemen, iar cea mai periculoasă este Afganistan.

2. Cea mai bună ţară pentru a fi politiciană: Rwanda
Rwanda este singură naţiune unde femeile sunt majoritare în parlament (45 din cele 85 de locuri). Ţările care nu au femei în parlament sunt Arabia Saudita, Yemen, Qatar, Oman şi Belize.

3. Cea mai bună ţară pentru a fi mamă: Norvegia
Risc scăzut de a muri la naştere (1 din 7600) şi ajutor specializat pentru fiecare femeie însărcinată. Cea mai rea ţară: Afganistan (unde riscul de a muri la naştere este de 200 de ori mai mare decât de a muri lovită de o bombă sau un glonţ).

4. Cea mai educată ţară: Lesotho
95% dintre femei pot scrie şi pot citi în timp ce 83% dintre bărbaţi sunt capabili de aceleaşi lucruri. În Ethiopia doar 18% dintre femei pot scrie şi citi, şi 42% dintre bărbaţi.

5. Cea mai bună ţară pentru a candida la preşedinţie: Sri Lanka
Femeile conduc Sri Lanka de 23 de ani. Cel puţin 12 state, inclusiv Spania şi Suedia, nu au avut niciodată o femeie la conducerea guvernului.

6. Cea mai bună ţară pentru a fi artistă: Suedia
Consiliul Artelor din Suedia a lansat o serie de iniţiative pentru a îmbunătăţii egalitatea între sexe în domeniul artelor.

7. Cea mai bună ţară pentru a fi un manager de succes: Thailanda
Thailanda are cel mai bun procent de femei în senior management (45%). Cel mai mic procent este în Japonia – 8%.

8. Cea mai bună ţară pentru a naşte: Grecia
Grecia este cea mai sigură ţara când vine vorba de naştere, cu un risc de doar 1 la 31,800 de a muri în timp ce aduci pe lume o noua viaţă. Sudanul de Sud este cea mai riscantă: există mai puţin de 20 de moaşe în întreagă ţara.

9. Cel mai bun loc pentru a fi jurnalistă: Caraibe
45% dintre reportajele şi ştirile prezentate (TV, radio, prinţ) aparţin femeilor. În Africa nivelul este cel mai de jos: doar 30% dintre ştiri aparţin femeilor. În Europa procentul este de 35%.

10. Cea mai bună ţară pentru a face bani: Luxemburg
Luxemburg împarte această onoare cu Norvegia. Venitul este estimat la 40.000$, în timp ce în Arabia Saudită femeile câştiga în jur de 7.000$, faţă de bărbaţi care câştiga în jur de 36.000$.

11. Cea mai bună ţară pentru a merge la facultate: Qatar
În Qatar, pentru fiecare bărbat înscris la facultate există echivalentul a 6 femei. În Chad sunt de trei ori mai mulţi bărbaţi decât femei studenţi.

12. Cea mai bună ţară pentru o viaţă lungă: Japonia
Femeile din Japonia au o speranţă de viaţă de 87 de ani, cu 7 ani mai mult decât bărbaţii.

Citește  continuarea articolului aici

foto Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Familie