Disciplina de vacanță – ce reguli faci?

Vacanța înseamnă relaxare, distracție și odihnă. Cei care au copii știu însă că de obicei se întorc din concediu mai obosiți decât au plecat și că trag  apoi luni întregi să repare ce au stricat în materie de disciplină…

Pentru copii vacanța înseamnă culcatul la ore târzii, desene la discreție, joacă non-stop și jucării cumpărate la fiecare a doua tarabă întâlnită spre și dinspre drumul către plajă. Și mai înseamnă dormit cu mami și cu tati în aceeași cameră, ba chiar în același pat, după ce de-abia se obișnuise copilul să doarmă singur în camera lui.

Nu trebuie să pornești de la premisa că vacanța ta va fi un dezastru, dar trebuie să te gândești bine care vor fi regulile și care excepțiile pentru disciplina de vacanță. Ține minte că excepțiile se numesc ca atare, tocmai pentru că sunt puține și că nu trebuie să depășească numărul de reguli, care sunt în continuare de respectat chiar dacă e vacanță.

Ce să faci când pleci în vacanță

  •  Pe cât posibil, nu schimba rutina zilnică a copilului – orele de somn, de masă, pauzele de joacă. Dacă într-o zi ne trezim mai târziu cu o oră, nu se întâmplă nimic, dar a te trezi la prânz doar pentru că eși în vacanță nu este un exemplu bun de dat copilului. Ca să nu mai vorbim că ritmul lor este deja setat pe ora de lucru și că se va trezi, vreți, nu vreți, cam la aceeași oră cu care s-a obișnuit deja.
  • Înainte să plecați în vacanță fă o listă cu permise și nepermise – pe care să o aplicați și tu și soțul! Dacă unul e ferm pe poziții și celălalt aduce argumentul 'hai, lasă, că suntem în vacanță', nu e bine…
  • Explică-i copilului, chiar dacă e mic, că mergem la mare și camerele sunt mici acolo, nu ca la noi acasă, așa că va trebui să dormim cu toții în aceeași încăpere, însă abia așteptăm să ne întoarcem acasă, unde fiecare are camera lui.
  • Nu leneviți prea tare în vacanță, ci profitați și tu și tati, de momentele pe care le aveți cu cel mic, pentru a-l învăța noi lucruri, noi abilități. Nu cădeți însă nici în extrema de a aglomera programul copilului până la epuizare, doar pentru a-i oferi minunate amintiri din copilărie.

 

Ieșirile în public

shutterstock_46214935Inevitabil, în vacanțe, copilul mic este pus în fața unor situații noi – vede vecina de șezlong că ronțăie un măr, ar putea vrea și el, merge la restaurant cu părinții, ar putea să se plictisească și să facă un tărăboi de să vă știe toată stațiunea. Ce poți face?

În prima situație, ar trebui să înveți copilul să nu ceară lucruri străinilor și să nu accepte lucruri de la ei, și ar fi indicat să oprești tentativele de hrănire a copilului tău. Nu întotdeauna este posibil…Mai bine fii tu pregătită cu o gustare care-i place și nu vă eternizați la plajă (atenție la insolațieși arsuri solare!)

În a doua situație – mersul la restaurant – trebuie să te pregătești din timp, să te înarmezi cu răbdare și să fii dispusă să lași felul doi în farfurie și să achiți nota imediat ce juniorul începe criză de tantrum (plâns, țipat, dat cu fundulețul de pământ, aruncat cu obiecte).

  • Dacă plănuiți să mergeți la restaurant, alegeți-l pe cel potrivit – un loc care să aibă facilități pentru copii, loc de joacă, scaune speciale pentru copii.
  • Ia-i copilului câteva dintre jucărioarele preferate, eventual și farfuriuța și tacâmurile lui.
  • Comandă un fel de mâncare ce nu necesită ore întregi de preparare, căci și un adult își pierde răbdarea, darămite un copil.
  • Ține cont de faptul că deși pare binedispus la intrarea în restaurant, dispoziția unui copil mic se schimbă rapid dacă îi este prea foame sau e foarte obosit. Mergi la restaurant, pe cât posibil, după o repriză de somn și ia cu tine o gustare care să-i amețească foamea, până vine meniul lui.
  • Comandă-i o porție mică și evită astfel războiul la masă, căci la vederea unei farfurii pline vârf, de obicei se declanșează refuzul de a mânca.

Foto Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton