Ce să NU spui unei tinere mirese!

Pentru fiecare dintre noi, momentul căsătoriei este unul cu totul special. Unele ne-am imaginat mirese de când ne jucam cu păpușile, altele nu ne-am dorit neapărat rochia albă și în niciun caz nu am vrut s-o purtăm când eram însărcinate în luna a 5-a sau după nașterea primului copil. Dar indiferent de scenariul nostru referitor la marele eveniment,  odată ce am decis să spunem da de față cu sute de invitați inevitabil se lasă cu comentarii. Pe principiul 'ce ție nu-ți place…', iată ce să NU spui unei tinere mirese, fie că ai trecut sau nu prin experiența unei nunți.

 

 

Nu pot să cred că m-ai pus lângă…aia

Numai cine nu a trecut prin experiența organizării unei nunți nu știe cât de greu este să grupezi invitații la masă. Și că după zeci de permutări și reogranizări, în final, tot te trezești că mătușa Irina refuză să mai stea lângă verișorul George, care a jignit-o 'de moarte' acum 20 de ani sau că buna ta prietenă vine și-ți spune că e imposibil să  stea la masă cu Alina și Damian fiindcă anul trecut când au fost cu toții în Vamă ea a avut o aventură cu el (sau cu…ea). Hai să spunem așa: când este vorba despre așezarea nuntașilor, se caută nu cea mai bună variantă posibilă, ci cea mai puțin rea dintre variantele posibile. Așa că și dacă ajungi să stai la masa de lângă baie, lângă prietena miresei care alăptează și s-a gândit că ar fi o idee bună să vină cu tot cu bebeluș la nuntă, o să te abții de la comentarii.

 

Sper că n-o să te cheme și pe tine Borcan, nu?

Ok, nu toți bărbații au nume de familie impunătoare sau măcar nerușinoase. Dar dacă prietena ta a ales să se căsătorească cu domnul Borcan e foarte posibil să-i ia și numele după căsătorie. Nu neapărat pentru că ar fi mândră de el, de nume adică, ci pentru că e mult mai ușor, birocratic vorbind. Iar lucrurile se complică foarte tare dacă apare și copilul, iar părinții poartă nume diferite. Și la urma-urmei, cu ce te incomodează pe tine numele ei de familie? Alegerea îi aparține, nu tu vei fi nevoită să formulezi răspunsuri la toate glumele nesărate despre numele tău sau să le răspunzi prietenelor binevoitoare, ca tine, care întreabă oripilate 'Sper că n-o să te cheme și pe tine Borcan, nu?'

Ați ieșit pe plus? (cu varianta Cât ați făcut?)

Unii fac o nuntă mare pentru că vor să sărbătorească alături de prieteni, sau pentru shutterstock_142176592că familia lor are multe obligații (și părinții sunt cei care plătesc evenimentul), alții văd nimic în neregulă cu nunta-afacere. Dar în oricare dintre cazuri NU ai voie să pui întrebarea 'Ați ieșit pe plus'? sau să comentezi nevinovat 'Pun pariu că toate mătușile alea nu v-au dat vreun ban, nu?' Nu numai că denotă proastă creștere din partea ta, dar poate strârni discuții în noua familie.

 

 

Cred că ai tăi de-abia așteaptă un nepoțel

Aceste cuvinte pot declanșa multe trăiri contradictorii, indiferent de situația mirilor. Dacă au făcut nunta tocmai pentru că venea un 'nepoțel', miresei nu-i place să i se aducă aminte, i se pare că e acuzată că a trișat. Dacă nu are în planuri imediate un copil, se simte presată și vinovată că nu are vreun gând să schimbe scutece în următorii ani. Iar dacă acest nevinovat comentariu este făcut și de față cu mirele, iar subiectul copii este unul delicat în proaspăt întemeiata familie (căci el ar cam vrea, ea încă nu, sau invers) s-ar putea să-i pierzi pe amândoi de prieteni.

 

Nu mi-aș fi imaginat că voi o să vă căsătoriți

Sau varianta, la fel de rea, 'întotdeauna am crezut că te vei căsători cu Marius/Dan/Andrei'. Cum să traducă o jună mireasă afirmația asta? Va interpreta fie că tu crezi că nu se potrivește cu actualul soț, fie că îl consideri urât , necioplit sau ceva, fie că nu ești sigură de iubirea lui pentru ea sau de a ei pentru el. Chiar dacă ești convinsă că se potrivea mai bine cu vreun ex , ține asta pentru tine.

 

Și, cum e măritată?

 Ce-ar putea să-ți răspundă la asta? Fie că e o lună de miere continuă, fie e nu ce și-a imaginat. În ambele situații, nu ești pregătită cu un răspuns la răspunul ei. Dacă e 'de bine', s-ar putea să simți un ghimpe de invidie, mai ales dacă tu n-ai mai avut o noapte romantică dinainte de nașterea copilului, dacă e de rău, o să-ți fie milă de ea, iar ei n-o să-i placă asta.

 

Pe bune, fântână de ciocolată? La ce te gândeai?

Nu există nuntă fără vreo mică extravaganță. Cumva, în ultimii ani, mirii sunt din ce în ce mai preocupați să-și distreze invitații (doar plătesc 'bilet de intrare', nu?), în loc să se bucure ei, în primul rând, de acest prim moment important din viața lor. Așa că la nunți nimic nu te mai suprinde– de la uriașe fântâni de ciocolată, când jumătate dintre invitați sunt fie diabetici, fie supraponderali, la sculpturi de gheață de care copiii neastâmpărați ai invitaților își prind limba, sau stripperi care fug cu mama miresei (s-au mai văzut cazuri) – totul este posibil. Și de obicei, cu cât mai mare extravaganța, cu atât mai penibil se simt mirii mai târziu. Dar măcar în primele luni după căsătorie, nu fi tu cea care comentează ce n-a fost bine la nunta lor. Mai târziu se vor ironiza chiar ei, dar deocamdată nu le vine să râdă, când știu că de banii plătiți pentru ce trebuia să fie momentul de vârf al nunții ar fi putut să-și ia o mașină sau să meargă într-o croazieră pe Mediterană..


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton