Cum spunem „NU” copiilor. De ce trebuie să le refuzăm unele cerințe celor mici

Din teama de a nu-i supăra pe cei mici sau de a nu-i vedea triști, mulți părinți evită pe cât posibil să le refuze dorințele copiilor. Ei bine, specialiștii nu sunt de acord cu acest comportament al părinților și consideră că folosirea ocazională a cuvântului nu' atunci când copiii cer ceva are un impact benefic asupra dezvoltării lor.

Gabriela Maalouf, psiholog și expert în parenting, a explicat, în cadrul unei emisiuni la TVR, cât de important este refuzul anumitor cerințe pentru dezvoltarea umană.

„Când îi obișnuim cu recompense, copiii se simt fericiți. Dar, la nivel cerebral, recompensa este asociată și cu iubirea. Așadar, cei mici vor avea impresia că dacă nu îi mia recompensăm nu îi mai iubim. Un copil care nu știe să aibă limite, reguli și să știe că din când în când părinții au valori personale și spun 'nu',  nu își crește rezistența la frustrare, care este esențială în dezvoltarea umană, pentru că atunci când o ne lovim de ea la vârste înaintate sau la vârste sensibile, cum ar fi adolescența sau tinerețea timpurie, ne va afecta mulkt mai grav. Acest lucru se numește reziliență și este un concept psihologic care trebuie învățat de la vârste fragede',  a explicat Gabriela Maalouf.

sursa foto – 123rf.com


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau