3 cauze ale aparitiei astmului la copii. Cand le poti preveni

Astmul este o afectiune dificil de diagnosticat la copiii cu varste cuprinse intre 0 si 5 ani, pentru ca boala se instaleaza pe o perioada mai indelungata de timp, iar simptomele sale in faza incipienta sunt usor de confundat cu cele ale unei simple raceli sau viroze respiratorii.

Insa numarul persoanelor care sufera de astm a crescut dramatic in ultimii ani, astfel ca una din 12 persoane sufera de aceasta boala (aproximativ 25 de milioane de persoane, adica 8% din intreaga populatie a lumii). Astmul la copii se manifesta la fel ca si in cazul adultilor, insa diferenta este ca cei mici au de infruntat obstacole mai mari cand vine vorba despre aceasta boala. Iata care sunt cele trei cauze principale ale aparitiei astmului si cand pot fi prevenite:

Expunerea la un aer poluat

Statisticile arata ca acei copii care provin din medii urbane intens poluate au risc crescut de a se imbolnavi de astm, spre deosebire de cei din mediile rurale sau din orasele nepoluate. Primele reactii la poluare pot aparea inca din primul an de viata, sub forma alergiilor sau iritatiilor la nivelul pielii. De asemenea, fumul de tigara este extrem de nociv pentru copii si poate favoriza inflamarea cailor respiratorii si poate creste riscurile infectiilor la nivelul plamanilor.

Nu exista foarte multe optiuni pentru familiile care locuiesc in orase industriale sau poluate, insa unele lucruri pot ameliora efectele unui aer poluat asupra celor mici. De exemplu, aerul din locuinta poate fi purificat si umidificat corespunzator, cu ajutorul unui astfel de aparat util oricarei familii. Acesta indeparteaza polenul, alergenii, parul lasat de animalele de companie si bacteriile si te scapa de aerul uscat din locuinta, care poate irita pielea, nasul si gatul celor mici.

De asemenea, plimbarile cu copilul in parc pot fi extrem de benefice pentru sanatatea lor, intrucat aerul din parcurile mari sau din paduri este mai bogat in oxigen. Profita de orice ocazie pentru a-l scoate pe cel mic din oras si a merge impreuna la munte, in saline sau la mare, unde aerul este mai curat.

Hipersensibilitatea sistemului imunitar

Cauzele astmului nu sunt intelese in deplinatatea lor de comunitatea medicala internationala, insa medicii pediatri sunt de acord ca un rol major in aparitia bolii il joaca sistemul imunitar. Copiii care au imunitatea scazuta la varste fragede sunt mai predispusi afectiunilor si infectiilor respiratorii: ei vor face bronsite astmatiforme, care se vor transforma in crize de astm mai tarziu, la varsta adolescentei.

Sensibilitatea sistemului imunitar poate cauza inflamatii la nivelul plamanilor si al cailor respiratorii, care incep sa produca mai mult mucus, ceea ce ingreuneaza respiratia. La multi copii exista un anumit factor declansator care agraveaza problemele respiratorii. Printre acesti factori se pot numara infectiile virale, alergiile la praf, la fum de tigara, unele activitati fizice, schimbarile bruste de temperatura sau mediu, precum si o banala raceala.

Pentru ca un copil sa aiba un sistem imunitar cat mai puternic, este important ca din alimentatia sa zilnica sa nu lipseasca alimente precum ardeiul, morcovii, sfecla, fructele de padure, ciupercile, pepenele, varza, migdalele, graul integral, iaurtul, spanacul sau broccoli.

Cauzele de natura genetica  

Exista insa si o cauza a aparitiei astmului care este imposibil de prevenit, dar usor de anticipat: factorul genetic poate juca un rol important cand vine vorba despre aceasta boala. Copiii care au in familie un istoric al acestei afectiuni au un risc crescut de a se imbolnavi si ei. Medicii nu au reusit sa identifice cu exactitate genele responsabile de aparitia astmului, dar studiile expertilor de la Centrul de Preventie si Control al Bolilor din SUA arata ca un copil care are un parinte cu astm are de 3-6 ori mai multe sanse sa se imbolnaveasca si el.

De asemenea, astmul apare mai frecvent la baieti decat la fete, iar motivul pentru care se intampla acest lucru ramane in continuare necunoscut. Unii medici cred insa ca ar putea avea legatura cu dimensiunile cailor respiratorii, care sunt mai inguste la bebelusii de sex masculin. Dupa varsta de 40 de ani, procentajul se schimba si exista mai multe cazuri de femei care sufera de astm decat barbati.

Sursa foto: Shutterstock/Copyright: avs


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Mai multe din Stiri
Buton