3 greșeli legate de medicația copiilor

Boli care pentru adulți nu sunt periculoase au urmări serioase la copii, în special în primul an de viață, când sistemul lor imunitar este imatur. Tocmai de aceea este foarte important ca medicația copiilor să nu fie administrată altfel decât la indicația medicului. Uite care sunt cele mai frecvente greșeli pe care le fac părinții când când este vorba depsre medicația copiilor.

 

Antitermice fără prescripție medicală

 

Există anumite grupe de medicamente, cum ar fi suspensiile orale pe bază de ibuprofen cu efect antitermic şi analgezic, care pot fi administrate copiilor cu vârsta peste 3 luni fără un consult medical. Acestea pot ameliora durerile de cap, pe cele provocate de răceală sau de gripă, durerile de dinţi sau febra asociată acestora. Dar febra poate fi un simptom asociat cu multe afecțiuni (dintre care unele foarte grave) și ca atare, părinții nu ar trebui să administreze antitermice, ci să consulte întâi pediatrul, pentru o confirmare a diagnosticului presupus de ei.

 

Supradozele

Părinții tind să fie flexibili în privința administrării medicației copiilor, mai ales dacă este vorba despre produse eliberate fără prescripție medicală. Ei supradozează medicamentele, pentru a fi siguri că cel mic se vindecă mai repede. În cazul în care nu sunt respectate recomandările existente în prospect, există riscul de supradozaj, sau se poate întâmpla ca, dimpotrivă ca tratamentul să nu-și facă efectul. În plus, cele mai multe medicamente se adminstrează în funcție de kilogram/corp și nu de vârsta copilului, un motiv în plus pentru a consulta pediatrul și a nu adminsitra medicamente după ureche .

 

Abuzul de antibiotice

La primul semn de răceală și gripă, părinții administrează antibiotice. Răceala și gripa sunt produse însă de virusuri, asupra cărora antibioticele nu au vreun efect. Simptomele asociate cu răceala și gripa –  febră, durere de cap, dureri musculare – se ameliorează în urma tratamentelor cu antipiretice, analgezice sau anti-inflamatorii și nu datorită antibioticelor, care în afară de faptul că nu au efect, pot provoca mutații ale virusurilor și le pot crește rezistența.

 

 

consultant: Prof. Dr. Evelina Moraru, medic pediatru la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii Sf. Maria Iaşi 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Bebelusul