3 sfaturi pentru a ne creste copiii sanatos

Vrem copii sanatosi? Atunci trebuie sa mentinem un echilibru si sa ne implicam toti, cu responsabilitate.

Familia ramane principalul factor de influenta asupra copilului in ceea ce priveste formarea unor deprinderi sanatoase si echilibrate de viata, atat in ceea ce priveste alimentatia, cat si miscarea si igiena.

In ceea ce priveste alimentatia copilului, sunt trei aspecte deosebit de importante: echilibrul, varietatea (prin includerea alimentelor cheie precum laptele, carnea, legumele si fructele) si moderatia.

Educatia alimentara, ca parte a unui stil de viata sanatos, e sansa pe care o are copilul sa se dezvolte normal, sa devina un adult sanatos, sa previna o multime de afectiuni care au legatura cu o alimentatie de proasta calitate si, in general, sa aiba o viata buna din toate punctele de vedere.

O alimentatie proasta inca de la cele mai mici varste are repercusiuni pe toata viata, iar daca de la inceput ii implementam copilului principii de alimentatie sanatoasa, de igiena si legate de miscare, va creste cu ele, le va asimila stilului de viata si le va aplica in mod natural.

Alimentatia copilului trebuie sa fie echilibrata, moderata si variata, cu nutrienti de calitate, sa includa lapte, produse lactate, carne, fructe si legume. Pentru o buna crestere si dezvoltare, organismul are nevoie de proteine de calitate furnizate de lapte, produsele lactate, carne si peste.

Alaturi de proteine, copilul trebuie sa aiba un aport adecvat de minerale, pe primul loc fiind calciul, care este furnizat in principal de lapte. Practic 100 de ml de lapte contin aproximativ 125 mg de calciu. De aceea, consumul de lapte difera in raport cu varsta, pentru un copil scolar fiind recomandate doua pahare de lapte pe zi.

 Este nevoie de politici publice care sa contribuie la educarea copiilor si la sprijinirea familiilor pentru adoptarea unui stil de viata echilibrat precum: laptele in scoli, promovarea activitatii fizice atat prin orele de sport din program, cat si prin asigurarea accesului comunitatii la terenurile sportive ale institutiilor de invatamant, educarea parintilor si mai ales a tinerelor mame despre alimentatie echilibrata in timpul sarcinii si dupa nastere.

Este nevoie de cooperare intre institutiile statului si organizatii neguvernamentale pentru sprijinirea copiilor si familiilor dezavantajate.

 

 

 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton