4 metode de a-l învăța să facă la oliță

Câte mămici, atâtea păreri despre oliță și câți specialiști, atâtea sfaturi care se bat cap în cap. Unii spun că cel mic nici măcar nu ar fi pregătit să meargă la oliță până spre 3 ani și că forțarea lui poate produce traume, alții cred că este bine să începi antrenamentul pentru oliță cât mai devreme, profitând de faptul că cel mic are în primul an de viață reacții reflexe și că poate fi obișnuit mult mai ușor să facă la oliță. Metodele de mai jos sunt printre cele mai recomandate de către specialiști, dar fiecare are avantajele și dezavantajele ei. Tu pe care o crezi crea mai potrivită?

Antrenament pentru oliță

Ce faci

Stabilești un termen-limită pentru a-l învăța să facă la oliță și faci toate demersurile necesare, cu consecvență. În această perioadă, lași copilul peste zi fără scutec, stai mai mult pe lângă casă și-l duci pe cel mic la baie la anumite ore, întrebându-l dacă are nevoie să meargă la baie – încet-încet va învăța să recunoască singur momentul când ar trebui să meargă. Păstrează scutecul absorbant pe durata nopții într-o primă fază, căci ieșirea de peste noapte este cel mai greu de controlat, iar trezirea pentru schimbarea așternutului vă va epuiza.

Pro și contra: specialiștii spun că această abordare are mari șanse de a forma rapid un obicei al celui mic de de a folosi olița (dacă este pregătit fizic pentru acest mare eveniment), cu condiția să nu presați copilul.

Punctul slab al acestei metode este că trebuie să ai mult timp liber la dispoziție (și să te pregătești pentru multe episoade ude)

 

Stai la pândă

Ce faci

În jurul vârstei de 2 ani, instalează-i o oliță sau chiar un capac de wc pentru copii peste toaletă și du-l la oliță sau pune-l pe wc atunci când ți se pare că trebuie să meargă. El va asocia mersul la oliță cu momentul în care simte că îi vine să facă pipi (sau nr. 2) și la un moment dat, va vrea singur să se ducă atunci când va simți nevoia.

Pro și contra: Să stai la pândă toată ziua nu e prea plăcut și poate induce tensiune copilului care se va abține să facă atunci când e pus pe oliță sau wc, dar va face pipi imediat ce i-ai pus scutecul la loc. Avantajul acestei metode este că excluzi posibilitatea de accidente – dacă face la oliță bine, dacă nu, are scutecul oricum.

 

Ofer recompensă!

Ce faci

Pentru fiecare ieșire reușită la oliță, recompensezi copilul cu ceva mic – fie un abțibild, fie o mică jucărioară. Copilul tău va fi suficient de motivat să dorească să meargă la baie, ca un om mare.

Pro și contra

Metoda poate funcționa cu un copil dornic să facă pe plac părinților și să primească atenție și atenții. Riscul este să te ducă la baie degeaba, prefăcându-se că îi vine, doar pentru a obține o nouă recompensă sau de a prelua metoda și pentru alte situații în care tu vei dori să facă ceva, iar el se va lăsa convins doar după o mituireJ

 

Trecem la chiloțel

Ce faciolita2

Înlocuiești direct scutecul absorbant cu un chiloțel. Îl anunți că dacă simte nevoia să facă pipi trebuie să meargă la baie (îi arăți în prealabil unde este olița și cum se folosește – îl lași să stea pe ea un minut). Probabil că nu va ajunge la baie din prima și va uda destul de multe perechi de chiloței, dar neplăcându-i senzația de a sta ud și neavând alternativă (căci nu te mai întorci la absorbant), se va învăța să meargă la baie când va avea nevoie.

Pro și contra

E cea mai simplă metodă de a învăța un copil să folosească olița, dar nu dă roade cu copiii sensibili, pe care un episod în care au stat cu chiloțeii uzi îi poate deranja foarte tare și-i poate marca pentru multă vreme. Dacă cel mic nu este pregătit pentru trecerea la oliță, regresul poate fi foarte mare și va ajunge să facă la oliță sau wc mult mai târziu decât dacă ar fi făcut-o fără acest 'antrenament' brutal (din punctul lui de vedere).

 

foto Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Buton