4 mituri despre lapte – care este adevărul?

Știm în teorie că laptele furnizează o mulțime de nutrienți esențiali pentru copii și adulți deopotrivă, că el conține apă, proteine, grăsimi, minerale (dintre care în principal calciu și fosfor) vitamine (in special D și vitamine din complexul B). Dar fiecare are propriile teorii despre lapte. Uite cele mai comune mituri despre lapte și care este, de fapt, adevărul.

 

Mit: Doar copiii trebuie să bea lapte

Adevăr – Laptele este un aliment recomandat atât celor mici, cât și celor mari

Nimic mai neadevărat! E drept că specialiștii în nutriție, medicii de familie și pediatrii recomandă respectarea piramidei nutriționale în fiecare zi în alimentația copilului, care prevede consumarea a două – trei porții de lapte și produse lactate pe zi, o porție de lapte însemnând o cană de lapte. Laptele este unul dintre alimentele esențiale în alimentația zilnică datorită proprietăților lui nutritive atât de importante în perioada de dezvoltare și de creștere a juniorilor noștri. 100 de ml de lapte conţin 125 mg de calciu, iar cantitatea recomandată de lapte de anumiți medici nutriționiști este de 2 căni pentru copiii sub 10 ani, de 3 căni pentru adolescenți, 2 căni pentru adulți și 3 căni de lapte pentru seniori. Calciul din lapte (ca și cel din ou) este asimilat mai rapid de către organism și într-o proporție mai mare decât din alte surse (precum sursele vegetale), iar proteinele de înaltă calitate din lapte ne ajută să ne întreţinem sistemul muscular şi imunitar, fie că suntem copii sau adulți.

 

Mit: Laptele îngrașă

Adevăr – Laptele nu îngrașă

Laptele consumat ca atare, neîndulcit, nu îngrașă! Nici dacă face parte dintr-o alimentație echilibrată deoarece laptele semidegresat are cca 60 de calorii pe 100 de ml. Mai mult, noi studii, ca cel publicat anul acesta în 'Jurnalul European de Nutriție' și care reprezintă o analiză detaliată a 16 studii pe această temă, relevă că ipoteza conform căreia laptele îngrașă nu este deloc adevărată. Este foarte important ca alimentația zilnică să fie echilibrată, cu un aport redus de grăsimi, glucide și sodiu, atât pentru copii, cât și pentru adulți și seniori. E important să consumăm lapte și produse lactate, legume, fructe, carne și să consumăm cu moderație dulciurile sau să le înlocuim cu cele sănătoase. Datorită proprietăților nutriționale, laptele a fost primul aliment ales de către Uniunea Europeană pentru a fi oferit în grădinițe și în școli elevilor, în cadrul eforturilor de formare a unor obiceiuri de consum sănătoase și de prevenție a obezității și afecțiunilor cardio-vasculare.

 

Mit: Laptele ambalat își pierde proprietățile naturalemituri lapte 2

Adevăr –  Laptele ambalat își păstrează proprietățile naturale și nutrienții, doar că a trecut printr-un proces care să distrugă eventualii germeni și microbi

Laptele ambalat este la fel de nutritiv, mai mult este și sigur! El a fost controlat sanitar-veterinar de mai multe ori în drumul de la colectarea (de la ferme și producători agreați) până la procesarea și vânzarea la raft. Procesul de pasteurizare, singura intervenție asupra laptelui simplu în procesul de ambalare, se distrug doar eventualele microorganisme nocive pentru organismul uman, astfel încât laptele să fie mai sigur pentru consum decât cel neambalat și să își păstreze toţi nutrienţii.

Mit: Laptele UHT are conservanţi

Adevăr – Laptele pasteurizat la temperatură înaltă nu conține conservanți

În urma procesului de pasteurizare la temperatură înaltă nu se intervine asupra calității laptelui, doar sunt distruși potențialele microorganisme din lapte care ne-ar putea pune în pericol sănătatea, iar laptele este ambalat în mediu steril. De aceea, laptele UHT ambalat la carton poate fi păstrat la temperatură ambiantă de până la 31 de grade timp de până la 6 luni (dacă ambalajul nu a fost deschis). Nu conține conservanți, își păstrează nutrienții și gustul din ziua în care a fost ambalat, iar cutia îl protejează de factori externi (lumină, aer, microorganisme).

Acest articol face parte din campania educațională Laptele, aliatul creșterii echilibrate a copiilor preșcolari și școlari', inițiată de Tetra Pak, prin care sunt încurajate obiceiurile alimentare care contribuie la creșterea și dezvoltarea armonioasă a copiilor. În plus, elevii din clasele 0-VIII pot să se bucure de jocul educativ online Ținutul laptelui'. Mai multe detalii pe www.laptescolar.ro

 

foto Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau