4 obiceiuri proaste ale copilului tau

Multi copii au obiceiuri care pot fi de-a dreptul enervante. Patru dintre cele mai comune pe care copiii le dezvolta si de care parintii se plang sunt:

  • rosul unghiilor
  • trasul de par
  • scobitul in nas
  • suptul degetului

Desi aceste obiceiuri te pot deranja sau enerva, incearca sa te relaxezi. De cele mai multe ori, un obicei este doar o etapa in procesul de dezvoltare normala si nu trebuie sa reprezinte un motiv de a intra in alerta.

Ce este un obicei?

Este un model de comportament care este repetat de o persoana si, de obicei, nu este constientizat de copii, insa de parinti – da. Obiceiurile se pot manifesta si simultan, asa incat sa nu fii surprinsa daca micutul este cu o mana in gura si una in par.

Cele mai frecvente printre copii si chiar adolescenti sunt:

  • Obiceiul de a roade unghiile

Studiile estimeaza ca 30% pana la 60% dintre copii si adolescenti isi rod una sau mai multe unghii pana la carne. Ocazional, unii chiar si pe cele de la picioare. In primii ani de viata, si baietii, si fetele sunt predispusi la un astfel de obicei, pe masura ce cresc, insa, baietii sunt in numar mai mare.

  • Obiceiul de a se trage de par

Cel mai probabil fetele sunt cele care isi onduleaza parul cu ajutorul degetelor, il innoada sau trag de el. Poate aparea in copilarie, iar majoritatea pierd acest obicei pe masura ce cresc. Daca nu se intampla, o simpla modificare de comportament poate fi de ajutor. Daca acest obicei apare la copii mai mari sau adolescenti, va fi mai greu de corectat si poate fi un semn de depresie, anxietate sau tulburare obsesiv compulsiva

  • Obiceiul de se scobi in nas

Un obicei care apare tot in copilarie si care poate persista pana la varsta adulta. Peste 90% dintre adulti fac asta in mod regulat, mai dizgratios este atunci cand introduc in gura ceea ce scot de acolo.

  • Obiceiul de a-si suge degetul

Preferinta de a suge degetul mare comparativ cu celelalte se pare ce este una accidentala, pentru ca unii isi sug si alte degete sau chiar pumnii. In randul copiilor mici, este o modalitate de calmare si, de obicei, dispare in jurul varstei de 3-4 ani. Daca persista dupa varsta de 4-5 ani, poate cauza probleme dentare, infectii ale degetului sau un motiv ca cel mic sa fie tachinat.

Ce poti face tu?

  • Spune-i cu calm ce nu iti place la apucaturile lui si de ce. Nu il certa pentru ca se va simti pedepsit sau criticat, ceea va amplifica obiceiul. Poate functiona mai ales la copiii de 3-4 ani, intrucat gradul de constientizare a problemei este mai crescut la aceasta varsta.
  •  Implica-l pe cel mic! Mai ales daca el iti cere in mod indirect ajutorul (de exemplu, iti spune ca ceilalti copii de la gradinita au ras de el legat de obiceiul pe care-l are). Sfaturile tale legate de ce sa faca pentru a elimina obiceiul il pot ajuta foarte mult, mai ales daca si el isi doreste.
  •  Sugereaza-i comportamente alternative. De exemplu, spune-i „hai se ne jucam cu degetele, in loc de „scoate degetul din nas. Sau implica-l in activitati care sa-i tina, de asemenea, mainile ocupate (de exemplu, sa te ajute la o activitate in bucatarie).
  • Recompenseaza-l si lauda-l. De exemplu, daca fetita isi lasa unghiile sa creasca, permite-i apoi sa le dea cu lac de unghii; baiatului, daca se abtine in a-si roade unghiile, ofera-i un premiu mic, dar care sa-i stimuleze. Spuneti-le cat de mult apreciati eforturile lor si laudati-i pentru asta.
  • Fii consecventa. Daca observi ca cel mic isi da silinta in a-si indrepta obiceiul, nu ezita sa-i spui cu voce tare acest lucru. Si, mai ales, ai rabdare, pentru ca aceste obiceiuri s-au creat in timp si necesita la fel de mult pentru a fi inlocuite sau suprimate.

 

Text: Andreea Girtonea

 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Comportament