4 trucuri pentru un somn ușor

Puțini bebeluși dorm 'ca un prunc'. Nopțile părinților începători sunt zbuciumate, iar bebe pare că se trezește din oră în oră și asta după ce va străduiți 3 ore să-l adormiți. Ce poți face ca cel mic să adoarmă mai repede și să aibă un somn ușor:

 

 

 

Fă-i o băiță calmantă

O baie în apă călduță, cu 30 de minute înainte de culcare este un bun somnifer pentru bebeluș. Mai ales dacă este urmată de un masaj relaxat (uite cum să-i faci masaj corect). Ai grijă să faci masajul cu mișcari delicate, fără să apeși prea energic, pentru a nu stimula prea tare copilul.

 

Ajută-l să facă diferența între noapte și zisomn usor 2

În primele săptămâni de viață, ritmul circadian al bebelușului (programul de zi-veghe) nu este bine stabilit. Ajută-l tu să facă diferența între zi și noapte. Când îl culci peste zi, nu trage draperiile și nici nu mergeți în vârful picioarelor în timpul unei reprize de somn de peste zi. În schimb seara, redu intensitatea luminilor din casă, dar și volumul zgomotelor, pentru ca cel mic să înțeleagă (încetul cu încetul) că noaptea e pentru dormit.

 

Dormi cu el în cameră (nu în pat)

Deși există păreri pro și contra, multe studii arată că bebelușii cu care s-a dormit în aceeași cameră, dar nu în același pat, vor învăța să doarmă singuri mai repede toată noaptea, decât cei care au fost lăsați de la bun început în camera lor. Unii specialiști nu au o explicație științifică pentru acest rezultat și susțin că totul are legatură cu senzația de siguranță pe care o simte cel mic în preajma părinților lor. Un bebeluș care doarme în camera cu părinții în sistem co-sleeping simte/știe că aceștia sunt gata să răspundă oricărei nevoi pe care ar putea-o avea și acest lucru îi conferă încredere în el și în lumea înconjurătoare. În schimb, unii bebeluși care sunt lăsați de mici în propria lor camera se obișnuiesc ceva mai greu să doarmă liniștit peste noapte și se trezesc mai des. Unele studii demonstrează că hormonii stresului la bebeluș scad în prezența unui adult, iar altele susțin că micuții care dorm în primele 6 luni cu părinții au imunitate mai crescută.

 

Aerisește-i camera

O cameră prost aerisită este unul dintre motivele principale pentru  somnul neliniștit al bebelușului. Nu uita să aerisești camera cu puțin timp înainte de culcare, chiar dacă afară e frig.Aerul curat oxigenează celulele și induce o stare de relaxare, ceea ce va genera un somn mai profund. Temperatura din cameră este, deasemenea, importantă – mercurul termometrelor ar trebui să fie peste 18 grade, dar nu mai sus de 23.

foto Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Bebelusul