5 gesturi mici, cu efecte mari pentru sănătatea ta!

Sunt gesturi obișnuite, pe care le faci zilnic, fără să îți treacă prin minte că îți pot afecta sănătatea, uneori grav. Află care sunt ele și cum poți să le eviți.

Închide laptopul și tv-ul înainte de ora 20:30

De ce? Pentru că privarea de somn scade imunitatea. Medicii cunosc foarte bine exemplul studenților care se îmbolnăvesc în/imediat după sesiune, după ce pierd nopți cu învățatul, încercând să îngrașe porcul în ajun. Noaptea e pentru odihnă, nu pentru studiu. Și nici măcar pentru distracție. Lipsa somnului e asociată cu scăderea sistemului imunitar, așadar cu scăderea celulelor specializate în lupta cu virusurile și bacteriile. Un studiu realizat la Universitatea din Chicago arată că persoanele care dorm doar 4 ore pe noapte timp de o săptămână au în sânge doar jumătate numărul de anticorpi gripali față de numărul de anticorpi produși de cei care dorm 8 ore pe noapte (imunitate provocată prin injectarea unui vaccin antigripal).

Ce să faci în schimb. Dacă te trezești dimineața mai obosită decât te-ai culcat, e clar că nu dormi suficient. Sau ai un somn de proastă calitate. Insomniile se tratează prin mișcare (o oră de efort fizic moderat pe zi), mese frugale seara, cititul câtorva pagini dintr-o carte relaxantă, înainte de culcare. Încearcă să păstrezi ore fixe de somn (întotdeauna înainte de ora 23), aerisește camera în care dormi și nu munci până târziu, nu sta la calculator și nici la tv după ora 20.

Renunță la geanta de umăr supradimensionată

Poșeta ta în tendințe, cât un sac de cartofi, cântărește aproape cât sacul, chiar dacă nu arată ca unul. Îndeși în ea gesturi sanatate 2tot ce poți, inclusiv trusa cosmetică, peria de păr, sticla de parfum de 100 ml (doar e parfumul tău preferat) crema de mâini, șervețelele umede, carnețel și pix, periuța și pasta de dinți, cărți, reviste, deodorant, pastile de cap, de stomac, anticoncepționale, telefon (uneori două-trei), chei, tabletă și chiar laptop! Dacă te dor spatele, umerii și ceafa, acum știi de ce. Căratul zilnic al acestei frumoase colecții duce la deformări ale coloanei.

Ce să faci în schimb: Redistribuie greutatea, punând totul într-o poșetă rucsac, pe care o porți pe mijlocul spatelui, și nu atârnată de un umăr. Sau într-una de umăr, dar care se prinde diagonal. Sau și mai bine, îi iei o poșetă mai mică, pe care o golești zilnic, pentru a lua cu tine doar strictul necesar. Nu neglija efectul căratului zilnic asupra coloanei, pentru că e ireversibil.

Lasă mașina acasă

De ce? Un raport al Agenției Europene de mediu, publicat în 2013 în NY Times, susține că Bulgaria e statul cel mai poluat din Europa. Polonia era pe locul al doilea, dar nici România nu e departe. Raportul se corelează cu un document din 2011 al ONU, în care Bulgaria, Armenia și România conduceau detașat în topul țărilor cu cele mai multe decese cauzate de poluare. Și unde crezi că e cea mai mare concentrație de gaze de eșapament în aerul pe care îl respirăm? Chiar în trafic! Un studiu american arată că 2 ore petrecute zilnic în mașină ne 'încarcă' cu 45% din ce inhalăm în 24 de ore!

Ce să faci în schimb: Ideal ar fi să renunți la condusul prin orașele supraaglomerate, mai ales în orele de trafic intens. Schimbă filtrul de aer, cât mai frecvent. Ridică geamurile când aștepți la semafor, dar fără să acționezi butonul de aer condiționat. Practic, ventilatorul preia gazele de eșapament emise de mașina din față și îl direcționează în habitaclu.

Schimbă periuța de dinți o dată la două-trei luni

De ce? Pentru că e plină de bacterii. Mai ales dacă ai lucrări dentare sau ai avut o boală contagioasă, o infecție virală sau bacteriană, indiferent că e gripă, sinuzită, bronșită sau gastroenterită. Imunizările pot fi pe termen scurt, iar tu să te reinfectezi, de la periuță. În plus, perii vechi, tociți inegal, pot răni gingiile. Și știm deja că bolile gingiilor (parodontite) îmbolnăvesc și alte organe, ducând la afecțiuni mai grave, cum sunt cele de inimă, diabet sau infertilitate.

Ce să faci în schimb: Schimbă periuța cât poți de frecvent. Alege una ceva mai moale, pentru gingii sensibile, chiar dacă acestea nu sângerează – doar nu vrei să înceapă de-acum înainte, nu? Dacă ești/ai fost bolnavă și nu ai ajuns încă la farmacie pentru o periuță nouă, ține-o pe cea veche timp de 10 minute într-o soluție concentrată de cloramină (drajeuri dizolvate în apă). Clătește-o cu apă din abundență și o poți folosi până la înlocuirea cu una nouă.

 

Lasă capacul înainte de a trage apa

De ce? În vasul de toaletă zburdă milioane de bacterii pe centimetrul pătrat, susțin cercetătorii. Iar trasul apei fără capacul lăsat aruncă în spațiul din jur un jet de bacterii pe o rază de 1-2 metri. În spațiul strâmt al camerei de baie, asta înseamnă inclusiv pe podea, chiuvetă, rola de hârtie igienică și periuța de dinți! O modalitate perfectă de a te procopsi cu tot felul de infecții.

Ce să faci în schimb: Lasă capacul înainte de a trage apa. Montează rola de hârtie igienică în așa fel încât să fie apărată printr- un 'scut' din plastic sau metal de stropiri accidentale. Spală podeaua cât mai frecvent și ai grijă unde îți așezi poșeta când te afli într-o toaletă publică.

 

foto Shutterstock

 

 

 

 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton