5 întrebări despre alăptare la care ai vrut mereu să afli răspunsul corect

Alăptarea este cea mai recomandată formă de hrănire a bebelușului, însă pentru noile mămici, acest proces se poate dovedi dificil, mai ales la început.

 

Laptele matern conține toți nutrienții și anticorpii de care un bebeluș are nevoie în primele șase luni de viață, îi ține de foame și îl hidratează suficient încât să nu mai aibă nevoie și de alimente suplimentare. Pediatrii recomandă să îți alăptezi pruncul cel puțin până la vârsta de șase luni, însă unele mămici aleg să alăpteze până când bebelușul împlinește un an. Există numeroase mituri și păreri împărțite despre alăptare, așa că poate fi dificil pentru o mămică să obțină răspunsurile la întrebările care o frământă. Iată cateva dintre aceste dileme și părerea specialiștilor din Asociația Mamelor care Alăptează:

 

Ce beneficii are alăptarea pentru mamă?

 

Alăptarea reduce riscul cancerului ovarian și la sân și ajută uterul să revină mai rapid la dimensiunile de dinainte de sarcină, motiv pentru care mămicile care alăptează își recapătă mai rapid silueta. În plus, alăptatul te poate ajuta să scapi mai rapid de depozitele de grăsime acumulate în timpul sarcinii, îți dă o șansă să te relaxezi și să te obișnuiești mai rapid cu noua postură de mamă.

 

Ce pot face dacă nu am suficient lapte?

 

Se întâmplă frecvent ca o femeie să nu aibă suficient lapte pentru a-și hrăni corespunzător bebelușul sau să rămână fără lapte după primele două sau trei luni. Multe mămici simt că au eșuat sau că au făcut ceva greșit, care a oprit producția de lapte, însă neonatologii spun că nu există o cale sigură prin care mamele pot evita această situație. Femeile care nu au destul lapte pentru a-și hrăni bebelușul apelează, de regulă, la suplimentarea porției de hrană pentru cel mic cu ajutorul unuia dintre aceste tipuri de lapte praf de calitate, concepute după formule cât mai asemănătoare cu laptele matern. Este cea mai sigură soluție atât pentru mămici, cât și pentru bebeluși, pentru că au în compoziție ingrediente naturale, care îi asigură pruncului toate vitaminele și mineralele de care acesta are nevoie.

 

Cum îmi dau seama că bebelușul s-a săturat?

 

Bebelușul se va desprinde singur de la sân în momentul în care a băut suficient lapte și va refuza să mai mănânce. Dacă micuțul tău se desprinde accidental, vei observa cum caută singur sânul, semn că nu este încă sătul. Chiar și când ți se pare că bebelușul suge de ceva timp și că ar fi cazul să îl desprinzi, ține cont și de faptul că micuții beau laptele cu înghițituri mici, pe îndelete. Dacă îl desprinzi înainte să fi mâncat destul, riști ca bebelușul să nu ia în greutate suficient și, în plus, cantitatea de lapte secretată de glandele mamare poate să scadă.

 

Trebuie să țin o dietă specială?

 

Nu. Este suficient să ai o dietă normală, echilibrată, care să îi aducă organismului tău nutrienții necesari pentru a produce lapte. Unul dintre cele mai comune mituri este că unele alimente îi pot provoca colici sau gaze bebelușului. De aceea, multe mămici evită alimente sănătoase precum țelina, citricele, ceapa, varza, broccoli, mazărea, conopida sau condimentele. Nu există însă dovezi științifice că aceste alimente ar putea irita stomacul bebelușului. În schimb, este adevărat că unele alimente pot schimba ușor gustul laptelui, dar aici lucrurile depind și de gusturile bebelușului tău. Dacă observi că micuțul refuză laptele, gândește-te la ce alimente ai consumat în ziua respectivă și încearcă să le elimini pe rând, pentru a-l identifica pe acela care nu este pe placul copilului.

 

Ai voie să consumi ocazional alcool când alăptezi?

 

Medicii recomandă evitarea alcoolului, chiar și în cantități mici, deoarece acesta poate ajunge în lapte și, implicit, în organismul micuțului. Un pahar de vin nu are efecte nocive asupra ta, însă bebelușul nu are ficatul și sistemul digestiv suficient de dezvoltate încât să proceseze alcoolul, care devine periculos în aceste condiții. Pediatrii cred că alcoolul poate să perturbe programul de somn și de masă al copilului, așa că este bine să eviți complet băuturile alcoolice.

 

Sursă foto: Shutterstock/Copyright:Luca Elvira


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Alimentatie