5 lucruri care il ajuta pe bebelusul tau sa ramana sanatos si fericit la tranzitia dintre sezoane

Grija pentru noul bebelus poate coplesi orice parinte. Orice semn de raceala, viroza, tuse sau disconfort va fi o povara atat pentru cel mic, cat si pentru proaspetii parinti.

Pentru ca imunitatea bebelusilor este mai slaba, este datoria adultilor sa le asigure un mediu propice dezvoltarii, astfel incat cei mici sa vina in intampinarea lor cu zambete si voie buna. Din fericire, poti urma cativa pasi simpli, dar de foarte mare ajutor pentru copilul tau.

  1. Asigura-te ca are nasul si mainile curate. Mereu

Un copilas fericit va avea multa pofta de joaca: se taraste dintr-un loc in altul, se asaza pe podea, apuca diferite obiecte cu manutele, atinge mobila din casa iar apoi isi atinge nasul sau baga diferite obiecte in gurita. Astfel copilul se poate imbolnavi intrand des in contact cu virusuri si bacterii, pentru ca acestea supravietuiesc pe obiecte timp de cateva ore dupa ce au fost purtate de afara de orice membru al familiei.

Daca spalatul pe manute poate fi transformat intr-o joaca pentru micut, curatarea nasului poate parea mai complicata, asa ca iti recomandam urmatoarea metoda de curatare a nasului. Ai nevoie doar de un sfert de lingurita de sare neiodata pe care o dizolvi intr-o cana de apa calda si de o pipeta mica, sterila pe care o poti gasi la orice farmacie.

Cu nasucul curat, copilul va dormi si va manca mai bine. Foarte important in prevenirea congestionarii nasului este si aerul pe care il respira.

  1. Pune-i la dispozitie un aer sanatos

Aerul poluat din marile orase si nu numai poate fi un adevarat dusman al familiei tale. Studiile arata ca expunerea constanta la aerul urban poluat este un factor major in dezvoltarea alergiilor, a astmului bronsic, a sinuzitei, a durerilor de gat si in piept, a racelilor frecvente, slabind si capacitatea pulmoara, in special in randul copiilor.

World Resources Institute mentioneaza ca micutii sunt mai afectati de poluare decat adultii: „pentru ca respira la o rata mai accelerata decat adultii, copiii sunt expusi la un nivel mai mare de poluare in raport cu greutatea lor corporala și sunt, în general, mai sensibili la efectele negative'. Din fericire, poti apela la tehnologie pentru a purifica aerul si a combate factorii poluanti din caminul tau.

Purificatoarele si umidificatoarele filtreaza aerul si capteaza particulele daunatoare si poluante precum praful, chimicalele, bacteriile si virusurile. Un aparat ca acesta tine loc si de purificator si de umidificator. In plus, el este de ajutor si pentru ca a inlatura cauzele alergiilor deoarece curata aerul de poluanti, si pastreaza un nivel optim de umiditate in incapere.

  1. Evita locurile aglomerate

Ca orice proaspat parinte, tentatia de a te mandri cu prichindelul in fata prietenilor si a intregii familii va fi mare, insa trebuie sa acorzi o atentie sporita la vizitele pe care le vei face cu micutul tau. Evita zonele aglomerate, pentru ca bebelusii sunt foarte sensibili la germeni si bacterii, iar orice contact cu astfel de zone se poate sfarsi printr-o vizita la spital. Transportul in comun, mall-urile si pietele sunt toate posibile focare de bacterii. Este mai indicat pentru copil sa fie rasfatat de cei apropiati in confortul casei tale.

  1. Lasa-l sa se bucure de soare

Daca princhindelul e inca prea mic si parca nu l-ai tine foarte mult pe afara, poate este mai bine sa nu fii asa de stricta, pentru ca cel mic trebuie sa se bucure de soare. Razele soarelui reprezinta un stimulent excelent pentru producerea de vitamina D în organism, care este extrem de importanta pentru imunitate. Tot vitamina D are si efecte minunate asupra pielii si a somnului si stimuleaza dezvoltarea functiilor cerebrale.

Este indicat ca micutul sa stea langa fereastra cel putin 20 de minute pe zi, expus la razele calde ale soarelui.

  1. Spala-te pe maini frecvent

Atat parintii cat si bunicii sau bona trebuie sa se spele riguros pe maini inainte sa intre in contact cu cel mic. Astfel vei tine departe de micut afectiunile cauzate de microbii sau bacteriile cu care intra adultii in contact. Daca un membru al familiei este racit, roaga-l sa astepte pana sa viziteze copilul, cu siguranta va intelege.

Un bebelus fericit va face intreaga familie fericita. Inlatura temerile caracteristice proaspetilor parinti prin actiuni simple si rationale. Cu multa atentie si afectiune, ii vei oferi celui mic tot ceea ce are nevoie pentru a creste fericit si voinic. Tu cum iti protejezi bebelusul?

Sursa foto: Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton