5 lucruri pe care părinții buni le fac

Este extrem de dificil să spui despre un părinte că este bun sau nu. Noi toți facem greșeli, nimeni nu este perfect și nici nu putem cere de la copilul nostru perfecțiune. 

De multe ori se întâmplă ca greșelile noastre să fie făcute tocmai pentru că ne iubim foarte mult copilul, alteori din cauza lipsei timpului sau din cauza grijilor care ne apasă.

Nu există reguli și nici criterii după care poate cineva să stabilească dacă un părinte este sau nu bun, dar sunt câteva lucruri care ne-ar putea transforma în părinți mai buni, dacă am ține cont de ele. Iată ce pot face părinții buni:

1.Respectă copilul

Chiar dacă sunt foarte mici, copiii vor aprecia respectul de care părinții lor dau dovadă. Nu este deloc greu să ne cerem scuze față de copil atunci când ne dăm seama că am greșit, iar prin asta îi oferim un exemplu bun și îi arătăm că este important pentru noi. La fel, 'te rog' și 'mulțumesc' sunt forme de politețe care nu trebuie să lipsească din vocabularul nostru atunci când vorbim cu copilul.

2.Îndrumă copilul, nu îl obligă

Noi, părinții ne dorim foarte multe lucruri pentru copiii noștri și credem că știm ce este mai bine pentru ei, pentru că noi deja avem experiența vieții pe care ei nu o au. Totuși, ceea ce noi considerăm că este potrivit pentru ei, poate nu este deloc pe placul lor. De exemplu, dacă noi vrem să ne dăm fiica la pian, iar ei nu îi place și vrea la baschet, ar trebui să ținem cont și de părerea ei. Putem îndruma copilul, putem să-l ajutăm să cunoască, dar este bine să-l lăsăm să decidă și singur.

3. Nu jignesc copilul

Un copil jignit va fi cel mai probabil un adult care va jigni la rândul lui. Și zicala 'ce ție nu-ți place, nici altuia nu face' se aplică și în cazul copiilor sau mai ales în cazul copiilor. Dacă nouă nu ne place să fim jigniți, să auzim cuvinte urâte la adresa noastră, cu siguranță nici copilul nu-i va plăcea. Jignirile venite de la părinți pot avea efecte dezastruoase asupra copilului, pentru că părinții sunt cele mai apropiate persoane, cele care ar trebui să-i susțină la bine și la rău, să le fie alături indiferent de stările și tonele lor. Prin jigniri părinții își îndepărtează copiii, iar riscul ca aceștia să se simtă singuri este unul foarte mare.

4. Țin cont de puterea exemplului

Ne dorim ca micuții noștri să nu mintă, să nu vorbească urât, să nu fie agresivi, să-și țină promisiunile și să ne asculte. Atunci noi suntem primii care ar trebui să facem aceste lucruri în fața lor. De la noi vor învăța, iar puterea exemplului este poate cea mai importantă. Dacă un copil ne aude mințind, dacă ne aude țipând, dacă ne încălcăm promisiunle față de el, cel mai probabil ne va copia. Și apoi cum să pretindem de la copil lucruri pe care noi înșine nu le respectăm?

5.Le acordă timp și dragoste

Dincolo de jucării, hăinuțe și alte lucruri materiale pe care noi, părinții ne dorim să le oferim copiilor noștri, ei cel mai mult vor aprecia timpul pe care îl petrecem cu ei. Timp în care le acordăm atenție totală și afecțiune. Timp de calitate în care să-i ascultăm, să le fim alături, să ne jucăm cu ei, în care să lăsăm deoparte grijile multe, telefoanele și problemele și să ne dedicăm 100% copiilor noștri. Peste ani vor uita că nu au avut jucăria pe care și-au dorit-o, dar nu vor uita că mama și tata nu au avut timp pentru ei.

Text: Alina Serea
Foto: Hepta


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Buton