5 lucruri pe care să nu le uiți ca mamă

Despre scutece, biberoane, diversificare ți se tot spune. Mai puțin însă ți se vorbește despre celelalte lucruri care contează atunci când ești mamă.  Iată 5 lucuri pe care să ți le amintești din când în când, atunci când ești părinte.

 

 

 

 

Ești mama, nu Cenușăreasa!

Nu pierzi vreun premiu dacă nu ți-e casa lună și nici nu ești concediată dacă s-au adunat 4 farfurii în chiuvetă. Concentrează-te pe ce este cu adevărat important, bebelușul tău, și cere ajutor pentru lucrurile secundare. Ai suficiente motive de anxietate (indiferent ce ți s-ar spune, tot vei trece prin mici panici în primele luni), ca să mai consumi energie la gândul că nu ți-e casa lună.
Bebelușii nu au nevoie de atâtea lucruri

Nu-ți mai face atâtea probleme că nu i-ai luat un cărucior de top sau hăinuțe de firmă. Aceste lucruri nu-l vor face nici mai deștept, nici nu-i vor face viața mai frumoasă. Bebelușii au nevoie de multă dragoste, atenție și interacțiunea cu tine. Poate părea egoist, dar mai bine economisești niște bani pe care-i arunci acum numai pe hăinuțe pentru el din ultimele colecții (care-i vor rămâne mici în două luni), și-i redirecționezi către tine. Tu, mai degrabă decât el, ai nevoie de un astfel de răsfăț.

 

Îți va plăcea soțul tău din nou

Să recunoaștem, nimeni nu așteaptă cu sufletul la gură verdictul după cele 6 săptămâni de la naștere, ca să facă sex pasional cu soțul. Când bebelușul apare pe lume toate se schimbă (pentru o vreme): rolurile voastre, nevoile tale emoționale și cele fizice. După ce petreci singură 8-10 ore cu bebelușul tău și nu faci altceva decât să-l hrănești, să-l plimbi și să-l speli, nu-l aștepți pe soț cu nerăbdare acasă ca să-l săruți fierbinte, ci ca să pui altcuiva bebelușul în brațe, măcar pentru 10 minute. În plus, vei fi furioasă pe el, pentru că viața lui pare în continuare normală, în timp ce tu nu-ți mai aparții deloc. Vă veți adapta la noile voastre roluri, dar adevărul e că întâi va fi mai rău, înainte să fie mai bine. Stai liniștită, însă – îți va plăcea din nou soțul tău…
Ieși din casă!

Cam toate mămicile începătoare comit eroarea asta: sunt lipite de bebeluș, căruia îi acordă toată atenția și energia, până la epuizare și uită de restul lumii. Este de apreciat faptul că vrei să fii o mamă bună, dar pentru asta, trebuie să-și acorzi și ție puțin timp, în afara ariei de acoperire a bebelușului. Ieși măcar la câteva zile din casă, pentru o oră, două – mergi la înot, la sport, la un suc cu prietenele (fără cafea, dacă alăptezi). Nu te izola! Asta nu te va face o mamă mai bună pentru bebelușul tău, ci te va aduce repede în pragul unei crize de nervi/epuizare.

 

Serbează momentele importante chiar atunci

Ți se pare că nu vei uita nicicând primul zâmbet al bebelușului sau primi pași, sau cele mai drăgălașe și pocite cuvinte pe care le pronunță el. Dar dacă nu 'documentezi' totul – cu poze, impresii așternute într-un caiet al bebelușului – le vei uita mai repede decât crezi. Și fă-ți și tu poze cu cel mic, nu fi doar tu în postura fotografului, pentru ca după ani, să ai doar tone de albume cu tati și bebelușul (devenit între timp adult).

 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Familie