5 lucruri pentru care nicio mamă n-ar trebui să se mai simtă vinovată

Dacă există un lucru care mi-ar putea face viaţa de mamă mai uşoară (în afară de un pui de somn în timpul zilei), acesta ar fi să scap de sentimentul de vinovăţie. Să nu mă mai simt vinovată de tot ce se întâmplă cu şi în jurul copilului meu – genunchi juliţi, răceală, lipsa poftei de mâncare, crize de furie, cuvinte urâte învăţate cine ştie unde, prea mult zahăr, prea puţine fructe şi legume… şi putem continua la nesfârşit.

Într-un fel, e normal să simţim toată această vinovăţie (să nu-mi spui că tu nu ai aceleaşi sentimente!), pentru că, atunci când iubim cu toată fiinţa pe cineva, nu ne putem abţine. Însă dintre toate lucrurile pentru care îţi faci griji şi te învinovăţeşti, există 5 pentru care n-ar trebui să te mai simţi vreodată vinovată: 

 

  1. Cum îţi hrăneşti copilul

Fie că bâjbâi la două dimineaţa prin bucătărie, măsurând cu grijă laptele praf pentru a-i pregăti bebeluşului biberonul, fie că îl alăptezi – îţi hrăneşti copilul, îi oferi nutrienţii necesari pentru o creştere şi o dezvoltare sănătoase. Şi faci o treabă foarte bună, mami!

 

  1. Cum ai născut

Pentru unele dintre noi, naşterea a fost o experienţă minunată, aşa cum ne-am imaginat-o. Pentru altele, lucrurile nu au fost atât de frumoase, dar important este rezultatul final. Unele dintre noi şi-au dorit şi au reuşit să nască natural, altele şi-au dorit la fel de mult, însă, din diferite motive medicale, cea mai sigură variantă a fost cezariana. În alte cazuri, teama de durere ne-a făcut să optăm pentru operaţia de cezariană. Numeni nu a fost în pielea noastră, nimeni nu a simţit ce am simţit noi, aşa că nimeni nu ar trebui să judece. Indiferent care este povestea naşterii tale, ai adus pe lume un copil. Şi ce treabă minunată ai făcut! Uită-te ce ai creat, uită-te ce minune ai lângă tine! Aşa-i că parcă nici nu-ţi vine să crezi? Bravo!

 

  1. Dezordinea din casă

Dezordinea e la ea acasă acolo unde există copii. Dacă masa e plină de mâzgăleli, hârtii şi creioane, dacă nu mai ai pe unde să calci din cauza pieselor de puzzle care acoperă podeaua, asta înseamnă că cei mici se joacă, învaţă, cresc şi se bucură de copilărie. Fii mândră că le poţi oferi această şansă!

 

  1. Că munceşti. Sau nu munceşti

Indiferent că te-ai întors la serviciu sau stai acasă, tu de fapt munceşti în fiecare moment pentru binele familiei tale, pentru cei dragi, să le oferi tot ce au nevoie. Nu pleca urechea la comentariile celorlalţi, doar cine nu are copil nu ştie care este adevărata muncă a unei mame! Indiferent că a fost alegerea ta sau ai fost nevoită să te întorci la serviciu/ să rămâi acasă, nu ai de ce să te simţi vinovată – tu de fapt ai grijă de copiii tăi aşa cum poţi mai bine şi asta e cea mai importantă muncă pe care o poţi face!

 

  1. Că îţi faci puţin timp şi pentru tine

Uneori ai impresia că odată cu naşterea ai încetat să exişti ca persoană, eşti mamă şi nimic altceva. Ţi se pare că maternitatea exclude orice ai fost şi ai făcut înainte – nu mai citeşti nimic altceva în afară de cărţi despre creşterea copilului şi poveşti pentru cei mici, nu mai pleci în vacanţe decât dacă e o destinaţie unde poate merge şi copilul, gata cu răsfăţul şi timp doar pentru tine în următorii 18 ani. Însă o mamă bună e o mamă fericită, iar dacă cei mici sunt bine îngrijiţi cât timp tu ai puţină grijă şi de tine, ce e rău în asta? Starea ta de bine îi influenţează în bine şi pe ei!

 

 

Foto: thinkstockphotos.com


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton