5 reguli eficiente prin care să-ți înveți copilul să fie ordonat

Copiii sunt veseli și plini de viață și așa ne și dorim să fie. Câteodată însă, faptul că sunt neastâmpărați și își aruncă jucăriile și lucrușoarele prin toată casa, ne epuizează.

Nu de puține ori se întâmplă să nu mai ai pe unde călca în camera în care ei își împrăștie jucăriile. Nu e deloc ușor să-ți păstrezi răbdarea de fiecare dată și să te apuci să strângi fiecare lucru aruncat de ei prin toată casa.

Tocmai din acest motiv ar fi bine să încerci să impui niște reguli cu ajutorul cărora micuțul tău ar putea deveni mai ordonat.

Fii tu un exemplu pentru el

Puterea exemplului este cea mai importantă. Degeaba le cerem copiilor noștri anumite lucuri, dacă nici măcar noi nu ne conformăm cerințelor noastre. Arată-i micuțului că orice lucru trebuie pus la locul lui după ce l-ai folosit. În momentul în care începe să înțeleagă încearcă să-i setezi un program de disciplină. De exemplu, trebuie să știe că e bine să-și strângă jucăriile, altfel ar putea călca pe ele și s-ar putea lovi.

Copilul trebuie să știe care este locul fiecărui lucru

Îi poți explica copilului, încă de mic, că așa cum noi avem o casă, așa are fiecare lucru casa lui. Și orice lucru luat din casa lui dintr-un anumit motiv, trebuie să ajungă la loc după ce ne-am terminat treaba cu el. Când este suficient de mare poți chiar să-i scrii o listă cu locul fiecărui lucru, iar asta îl va ajuta și să învețe să citească, pentru că i s-ar putea părea amuzant.

Creează-i liste de sarcini

Bineînețeles, nu poți face asta cu un copil de 1 an. Dar în momentul în care începe să înțeleagă mai bine, îi poți face liste cu responsabilități, chiar dacă asta înseamnă niște desene care să-i amintească unde trebuie puse jucăriile, unde trebuie dus gunoiul și tot așa. Mai târziu, când va învăța să scrie și să citească, acestea pot fi mai elaborate.

Stabilește niște reguli de rutină, niște obiceiuri

Învață-i pe micuți că în fiecare seară trebuie să strângă ce au împrăștiat, fie că e vorba de haine, de jucării, de cărți sau creioane.

Un alt obicei ar putea fi acela ca, la început de an școlar de exemplud, să stabiliți ce lucruri nu-i mai sunt de folos- jucării de care s-a plictisit sau hăinuțe care nu-i mai vin- și să le donați copiilor care au mare nevoie de ele. Asta i-ar putea impulsiona pe copii încă de mici să fie responsabili și atenți la nevoile semenilor lor.

Ai răbdare! Pentru copii ordinea nu va fi niciodată la fel de importantă ca pentru tine

Celelalte reguli sunt pentru copii, dar aceasta este pentru părinți. Sunt foarte rare situațiile în care copiilor le place să fie ordonați și nu consideră asta o povară. De multe ori se întâmplă ca învățăturile noastre să nu se 'lipească' de ei și trebuie să ai răbdare cu ei și să le repeți anumite lucruri atât cât este necesar.

Sursă: goodhousekeeping.com


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau