5 secrete ale fericirii pe care orice cuplu trebuie să le ştie

Ți se par demodate vechile reguli ale fericirii în doi, născute din înțelepciunea bătrânilor? Ignoră-le! Sau încearcă să faci invers și vei vedea rezultatul!

Prietena mea, Elena tocmai s-a despartit de sotul ei, dupa o casatorie de 15 ani. Este absolut socata de ce li s-a intamplat: Pur si simplu nu inteleg! Am incercat sa fac totul ca la carte. Nu ne-am certat serios nici macar o data, ne-am acceptat unul pe celalalt asa cum suntem, am pastrat ceva mister intre noi (el nu m-a vazut niciodata deplilandu-ma, de exemplu). Unde am gresit?'.

Ascultand-o, mi-am zis: Doamne, inseamna ca tot ce fac eu e gresit!?'. M-am cutremurat gandindu-ma la certurile cu sotul meu, la faptul ca il tot bat la cap sa mai schimbe ceva din comportamentul lui si, mai mult decat orice, la conversatiile noastre de dimineata, in timp ce eu ma spal si el se barbiereste. Dar, stai putin!

Suntem impreuna de opt ani si inca suntem nebuni unul dupa celalalt. Atunci, unde e adevarul? Apoi m-am gandit ca poate nu am gresit deloc: nu am urmat regulile general acceptate (ce trebuie sau nu trebuie sa faca doi oameni ca sa reziste probei timpului), ci am invatat sa traim impreuna dupa propriile noastre reguli…

 

Poți să te schimbi și să-l schimbi

 

Nu numai intelepciunea batranilor, dar si multi experti in psihologia cuplului afirma ca niciodata nu trebuie sa incerci sa schimbi personalitatea celuilalt'. Si totusi, regula poate functiona doar daca celalalt nu are un comportament sub orice critica. Poate ca si tu, atunci cand te-ai maritat, erai o feminista convinsa. Preocupata de cariera, iti parea o pierdere de timp sa stai la bucatarie, sa speli ori sa calci.

Si ai avut norocul (oare a fost intamplare?!) sa ai alaturi un barbat modern, care este de acord shutterstock_162232937sa faca aceste treburi. Erai mandra de sotul tau si ti se parea ca indaratnicia' ta feminista era, in ochii lui, o trasatura de personalitate extrem de provocatoare.

Insa dupa primele luni de viata in comun, el s-a cam saturat sa faca toata treaba. Sigur, nu avea nevoie de o menajera, ci de o femeie care sa-i fie alaturi, adica de o femeie matura, care isi poate asuma unele raspunderi casnice. Nu te-a amenintat, dar ti-a dat de inteles ca acest lucru ii poate afecta dragostea pentru tine. Nu a fost nevoie sa iti spuna de doua ori, nu-i asa? Si la urma urmei, nu e un compromis asa de mare sa impartiti in mod echitabil astfel de raspunderi. Daca ar fi sa alegi intre a-ti modela conceptiile si comportamentul sau a renunta la barbatul iubit, ce ai alege.

 

Puteți rămâne certați peste noapte

 

Alta regula pe care, de obicei, matusile tin sa ti-o impartaseasca inainte de noaptea nuntii este ca niciodata sa nu mergeti certati la culcare'. Zis si facut! Incercand sa nu lasi problemele nerezolvate inainte de culcare, te pregatesti in miez de noapte pentru o discutie matura, dovada a bunei comunicari dintre voi. Nu conteaza ca lui ii cade capul de somn! Hotarata, dezbati problemele si esti atenta ca el sa nu adoarma in timp ce tu astepti raspunsuri si solutii.

In cele din urma, el renunta la somn si iti raspunde. Dar, surpriza! Nu aveti parte de o discutie serioasa, fiindca oboseala si tensiunile adunate peste zi incep sa isi spuna cuvantul. Incepeti sa ridicati tonul unul la altul si ajungeti la acuzatii serioase de genul nu iti pasa de mine' sau nu ma mai iubesti'.

Deci, cum ramane cu regula de aur? Ar fi mai sanatos sa lasi somnul sa rezolve o parte din probleme. Dimineata, nimic nu mai pare la fel de negru si, mai ales, nervii nu mai bruiaza discutia dintre voi. In loc sa va treziti dupa o noapte jumatate cearta, jumatate insomnie, profitati de o alta regula, cu siguranta mai potrivita: noaptea e un sfetnic bun'.

 

 Poți să te distrezi și singură

Se spune ca, dupa ani si ani, dragostea se mai domoleste, asa ca este esential pentru fericirea cuplului ca cei doi sa impartaseasca aceleasi interese. Asadar, esti gata sa te pui la curent cu noutatile din fotbal desi nu iti place acest sport?

Ai rabdare sa ii admiri, cu aceeasi fascinatie ca a lui, colectia de timbre? Jucati carti, dar spiritul competitiv, ce va caracterizeaza in egala masura, face sa iasa scantei?

E cazul sa luati o pauza. Relaxarea si cimentarea legaturii voastre se pot realiza si pastrand interesul pentru propriile hobbyuri. Diferentele dintre partenerii de cuplu sunt, in egala masura, elemente care stau la baza unei relatii. Multe cupluri se bazeaza pe similaritate, dar si pe complementaritate.

In timp ce el urmareste derbyul etapei pe stadion, tu poti merge la un film sau poti hoinari prin magazine. Este foarte firesc sa aveti prieteni comuni, dar si propriul cerc de prieteni. In acest fel, iti vei pastra propria identitate, amandoi veti lua cate o gura de aer proaspat si, mai mult ca orice, veti avea tot timpul lucruri noi de impartasit.

Citește continuarea articolului aici

foto Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Familie