5 tehnici prin care îți poți convinge copiii sa iubească lectura

Unele activități, precum ieșitul în natură, praticarea unui sport ori lectura sunt recomandate atât adulților, cât și copiilor sau adolescenților. În contextul în care dezvoltarea tehnologică a facilitat accesul la numeroase medii de divertisment și la aplicații de socializare ori de gaming, acestea au devenit unele dintre cele mai des întâlnite moduri în care adolescenții preferă să își petreacă timpul liber. 

Din această cauză, lectura, cu toate beneficiile pe care le oferă, atât din punct de vedere intelectual, cât și emoțional, este o activitate cu popularitate scăzută, cu precădere în rândul copiilor și al adolescenților. Pentru o bună organizare a activităților copiilor, un program bine definit împreună cu aceștia, în care să fie inclusă și lectura, îi poate ajuta să descopere universul magic al cărților.

Ca adult și părinte cu siguranță cunoști beneficiile lecturii, de aceea îți dorești tot ce este mai bine pentru copilul tău, însă, el poate să aibă propriile dorințe și pasiuni, astfel că, îți prezentăm câteva tehnici prin care îți poți convinge copiii, indiferent de vârstă, dar și adolescenții să descopere universul fascinant al cărților și să iubească lectura:

  1. Prezintă-i autorii clasici și contemporani

În funcție de pasiunile pe care le are copilul tău, poți căuta acele cărți care sunt apropiate de gusturile sale, ori îi poți prezenta o scurtă introducere în istoria literaturii, pentru a-i aduce la cunoștință cei mai mari autori ai omenirii și operele lor cele mai cunoscute. Pasiunea pentru limbi străine este cel mai bine susținută prin lectura cărților în limba respectivă. Astfel, îi poți recomanda să citească în engleză autori precum Jane Austen,Thomas Hardy sau Agatha Christie, dacă are înclinație spre literatura clasică, ori cărțile lui Jojo Moyes, John Green sau Suzanne Collins, pentru a-l determina să descopere autorii contemporani. 

  1. Realizează o listă a cărților ecranizate

Unele dintre marile opere ale literaturii au avut parte de ecranizări care s-au bucurat de același succes, prin urmare le poți recomanda copiilor să citească volumele respective. Unele dintre cele mai apreciate filme sunt adaptate după cărțile din literatura clasică. După ce copilul tău a citit cartea, puteți viziona împreună filmul, iar în acest fel, îi vei oferi celui mic șansa să descopere o nouă artă, și anume, cinematografia. Îl poți lăsa pe el să aleagă titlul care îl atrage cel mai mult de pe lista cărților ecranizate pe care, fie o realizați împreună, fie i-o poți oferi sub formă de cadou.  

  1. Alege cărți din domeniul care-l pasionează

Subiectele abordate în cărți sunt variate, iar în funcție de pasiunea pe care o are copilul tău, îi poți prezenta diverse titluri care să îi stârnească curiozitatea. Fie că sunt cărți ce au ca subiect un joc video, biografii ale unor personalități pe care el le apreciază, ori cărți ce cuprind ilustrații din anumite domenii care îl pasionează, domeniul non-fiction poate stârni curiozitatea pentru lectură. Cu ajutorul cărților de non-ficțiune, copiii și adolescenții creează o punte între imaginație și realitate, drept urmare vor deveni mai conștienți de lumea înconjurătoare, dar vor avea și șansa să descopere lucruri noi despre ei înșisi, care să le permită să facă alegeri mai bune. Așadar, fie că alegeți cărți cu și despre mașini, volume despre animale, biografia unei personalități istorice, sau un jurnal de călătorie, fiecare dintre acestea pot reprezenta imboldul de care are nevoie copilul tău pentru a citi mai des. 

  1. Îmbină utilul cu plăcutul

Lectura este cu atât mai plăcută cu cât o veți face și distractivă. Pentru aceasta, poți organiza un club de lectură în familie sau unul în care să invitați și prietenii celui mic care citesc. Ori puteți alege să gătiți împreună gustări din cărți de bucate, pe care apoi să le serviți participanților la clubul de lectură. În acest fel, împărtășirea impresiilor pe care le-ați avut în urma lecturii vor deveni mult mai plăcute. 

  1. Fii un exemplu pentru el

Unii copii învață prin puterea exemplului, așa că este indicat să îți faci timp pentru lectură și să stabilești cu cel mic o oră din zi când fiecare se poate dedica cititului, pentru a transforma lectura într-o activitate de familie. Un aspect foarte important de care trebuie să ții cont este să îi acorzi timp și spațiu copilului tău pentru a descoperi plăcerea de a citi. 

Atunci când cel mic își va da seama cât de frumos este să citești, nu va mai dori să se oprească din lectura cărții preferate. Chiar dacă drumul până la acest punct va fi plin de refuzuri și de cărți pe care nici nu va vrea să le deschidă, este important să îl lași să experimenteze și să îi oferi posibilitatea să descopere genul de lectură care îi place. 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton