5 trucuri care te ajută să economisești timp și bani

Când ai copii, ziua ar putea să aibă 72 de ore și tot nu ți-ar fi suficiente, ca să rezolvi tot ce ai de rezolvat. Uite câteva trucuri care te ajută să economisești timp, bani și neuroni, atunci când ești soție și mamă cu normă întreagă.

 


Implică-i pe toți!

Nu îți mai asuma rolul de femeie fantastică! Implica-ti si sotul, dar si copiii, pe masura puterilor si varstei lor, in rezolvarea treburilor casnice. Nu te poti astepta sa dea cu aspiratorul de la doi ani sau sa-si spele vasele, insa pot fi invatati de mici sa-si adune jucariile, sa-si impatureasca hainele, sa le duca pe cele murdare la cosul de rufe din baie. Uite aici mai multe despre cum sa-ti convingi sotul sa te ajute la treburi.

Folosește coduri pe culori

Daca ai mai multi copii, ii poti organiza' pe culori – de exemplu, cel mic are obiecte (prosoape, periute de dinti, pahare, tacamuri etc.) albastre, iar cel mare – rosii.

Asa, stii imediat cine a uitat sa le stranga, spele, ordoneze, nemaifiind nevoie de discutii si interogatorii. Poti organiza si o competitie intre culori', iar la sfarsitul saptamanii, castigatorul primeste un premiu pe care stii ca si-l doreste. Sistemul recompenselor (diferit de mita', atentie!) functioneaza bine la toate varstele.

 

 Pregătește gustările de seara

Seara, incearca sa-ti rezervi 10 minute pentru a pregati gustarile copiilor. Pregateste si pentru voi pachete – gandeste-te cat te costa o masa in oras, inmulteste cu 22 (in medie) de zile lucratoare si vei realiza ca lunar cheltuiti o intreaga avere pe mancarea din timpul zilei.

N-ai prefera sa folosesti banii respectivi pe distractia de weekend, pe o sedinta de masaj, pe o carte sau pe o pereche de pantofi noi pentru copil?

 

Folosește tehnologia

  • Plateste-ti facturile online (sau prin home self banking) – scutesti timp si neuroni…
  • Citeste cu atentie instructiunile masinii de spalat si cauta de fiecare data programul cel mai potrivit, nu-l folosi intotdeauna pe cel care implica temperaturi de 90 de grade si prespalare, daca nu e cazul…
  • Vorbeste scurt la telefon sau, daca poti, da mesaje – salvezi si timp, si bani.

Aplica regula celor 15 minute

S-a calculat ca ne-ar lua, in medie, cam 15 minute sa curatam o camera – cu tot cu aspirator (mop), sters praf, ordine. Daca folosim prin rotatie aceste 15 minute, nu vom avea nevoie de prea multe curatenii generale, in timpul carora sa
intoarcem casa cu fundul in sus.

Si daca ii implicam si pe ceilalti membri ai familiei (unul strange, altul da cu aspiratorul, cel de-al treilea este responsabil cu praful etc.), in casa va fi mereu ordine si curat. Ceea ce se va reflecta asupra atmosferei din familie.

 

foto Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Familie