5 trucuri care te ajută să scapi de stres!

Fugi sau luptă! – este reacția clasică pe care o avem în fața unui pericol, spun psihologii. Dar realitatea demonstrează că atunci când grijile ne apasă, când stresul se dovedește prea puternic, nu fugim, nu luptăm, ci ne cufundăm într-o depresie din care nu mai putem ieși. Uite câteva trucuri care te ajută să scapi de stres și să-l abordezi dintr-o altă perspectivă.

 

Ia o pauză

Simți cum te apucă panica? Nu mai poți respira, lumea se închide în jurul tău? Sunt doar câteva dintre simptomele unui atac de panică, generat de situații stresante, pe care nu le mai poți gestiona. Cel mai indicat în astfel de moment este să iei o pauză. Oprește tot ce ai de făcut (nu ești prea productivă, oricum, în astfel de condiții) și ia o pauză. Mergi undeva la aer, undeva unde să te poți uita la cer, să vezi niște copaci sau niște flori, ceva verde și viu.

 

Reconfigurează traseul

Stresul e doar frică, de fapt. Atunci când simți că nu ai soluții, dă-te un pas înapoi și fă ceea ce gps-ul ar numi 'reconfigurarea traseului'. Vezi de ce i-e frică, de fapt, care ar fi cea mai rea variantă care s-ar întâmpla și ce soluție ai putea găsi pentru rezolvarea ei. Ieși din schemele clasice de gândire. Oricând există soluții, trebuie doar să le permiți să treacă prin minte.

Vizualizează

Ții minte replica din Seinfeld – Serenity now!? Ei bine, există un sâmbure de adevăr în ea. Alege-ți o imagine (marea, muntele, un câmp de lavandă, o pictură etc) a cărei vizualizare (mentală) să te liniștească. Orice funcționează pentru tine poate deveni imaginea ta zen. De câte ori simți că te apucă panica, adu-ți în fața ochilor acea imagine – când o vezi, te simți protejată ca de un zid  invizibil, care ține grijile departe.

Fii la înălțimestres 2

La propriu! Se pare că atunci când stai la înălțime, într-o perioadă în care te confrunți cu probleme serioase (sau care par așa) capeți o altă perspectivă și ți se schimbă viziunea asupra lucrurilor. Recomandarea nu se aplică însă în cazul celor care suferă de depresie clinică (de pe terasa unui bloc poți fi foarte tentat să te arunci în gol…)

Dormi

Nu degeaba se spune că noaptea este un sfetnic bun. În lipsa somnului nivelul de cortizol (hormonul de stres) crește dramatic, ceea ce te face să vezi lucrurile doar în negru. Stresul cauzează insomnie, iar insomnia amplifică stresul, dar acesta este un cerc vicios din care trebuie să ieși. Bea un ceai de plante sau un pahar cu lapte cald (induce mai repede somnul) și dormi cel puțin 7 ore pe noapte. Eventual, pune-ți o compilație de muzică de relaxare, care te ajută să te lași mai ușor pradă viselor (plăcute).

foto Shutterstock

 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton