6 alimente minune în primul an

Primele 4-6 luni, laptele matern este cel mai potrivit aliment pe care natura l-a creat pentru bebelușul tău: o masă gratuită, plină de nutrienți, și care protejează bebelușul, grație anticorpilor care, prin laptele matern se trasferă celui mic. Odată cu începerea diversificării (vezi aici dacă bebelușul tău este pregătit pentru această etapă), vei introduce în meniul juniorului alimente care să acopere nutrienții de care are nevoie și pe care doar laptele matern nu îi mai poate furniza. Uite câteva alimente minune pentru primul an.

Merele

La „concurenta cu bananele pentru primul loc ca fruct in alimentatia bebelusilor, merele sunt o alegere inspirata, din multe motive. Bogate in vitamine, mai ales in vitamina C, si con­tinand o cantitate semnificativa de cuercitina, ele ajuta la intarirea sistemului imunitar si la dezvoltarea celulelor cerebrale.

Merele nu sunt bune doar pentru sanatate, ci si pentru dezvoltartea intelectuala. Trebuie sa stii totusi ca fructele vor fi introduse in alimentatia sugarului abia dupa ce ai introdus macar o cereala si, la rand, macar o leguma.

Evident, marul nu se serveste in bucati intregi bebelusului: varianta mai potrivita este ras, amestecat cu biscuiti, pentru a reduce aciditatea. Este bine sa-l razi chiar inainte de a-l servi pentru ca, daca il lasi ceva mai mult, suprafata expusa aerului se oxideaza, iar marul isi pierde din calitatile nutritive. Merele se mai pot servi sub forma de piure sau compot.

 

Bananele

Bogate in potasiu, bananele contin o multime de alte elemente nutritive, printre care vitaminele A, B, B6 si vitamina C, acid folic, calciu, magne­ziu, fier si zinc.

Vitaminele B, dar si continutul de triptofan (un tip de proteina pe care organismul il transforma in serotonina) sunt binevenite pen­­tru calmarea si diminuarea stresului – un lucru care va redu­ce cu siguranta plan­setele din timpul zilei si il poate ajuta pe cel mic sa aiba si un somn mai bun. Potasiul contibuie si el la acest lucru, facilitand oxigenarea celulelor.

Datorita continutului de fier, ba­nanele pot preveni anemia, iar faptul ca sunt bogate in fibre ajuta la o digestie mai buna si le face usor tolerate de organismul bebe­lu­sului.

Dat fiind faptul ca au o consistenta cremoasa, se pot tran­s­forma usor in piure sau se pot face piure impreuna cu alte legu­me si fructe, in momentul in care deja ai dezvoltat aria de alimente solide, pentru ca bananele neutrali­zeaza aciditatea acestora.

Protectoare cu mucoasa stomacului, ele sunt de altminteri recomandate si adul­tilor care sufera de ulcer.

Orezul

Cea mai raspandita cereala din lume dupa grau, orezul este preferat in alimentatia bebelusilor pentru ca, pe langa faptul ca dispune de toate elementele nutritive ale unei cereale si aduce toate avantajele acestora, este lipsit de cel mai mediatizat alergen: glutenul.

Bogat in proteine 100% asimilabile, orezul contine toti cei 18 aminoacizi esentiali pentru buna functionare a metabolismului. El mai aduce un aport de glucide usor asimilabile, saruri minerale, sodiu si potasiu, fiind unul dintre alimentele cele mai hranitoare pentru cei mici. Pentru gatit este preferabil cel cu bob subtire, care infloreste la fiert.

Spanacul

Deja arhicunoscut datorita be­ne­ficiilor sale pentru sanatate, la orice vasta, spanacul nu prea mai are nevoie de alte prezentari.

Totusi, sa amintim in treacat cateva dintre calitatile sale: contine o multime de saruri minerale, precum sodiu, potasiu, calciu, fosfor, magneziu, zinc, iod, fier, dar si o multime de vitamine (A, B1, B2, B12, PP, C, acid folic). Mai este bogat in aminoacizi, lipide, proteide si glucide.

Toate aces­tea il fac excelent pentru dieta bebelu­sului, intarindu-i sistemul imunitar si stimulandu-i cresterea si functiile organismului, preve­nind anemia, ajutand la elimi­narea viermilor intestinali etc.

Cand il gatesti, pentru a-i pastra toate proprietatile nutritive, pre­para-l la aburi. In acest sezon, va trebui sa folo­sesti spanac congelat, pe care sa-l gatesti tot la aburi – nu te teme, spa­nacul congelat isi pastreaza toate calitatile nutritive.

Bogat in fibre, spanacul poate fi amestecat in retete diverse, in special cu orez, pentru a preveni constipatia – po­sibila in caz ca nu suplimentezi dieta be­be­lusului cu suficienta apa.

Morcovii

Daca intrebi pe cineva ce contin morcovii, iti va raspunde cu sigu­ranta ca sunt bogati in vitamina A. Intr-adevar, culoarea portocalie a unui fruct sau a unei legu­me este un semn al prezentei beta-carotenului, care reprezinta de fapt provitamina A, ce poate fi transformata cu usurinta de orga­nism in vitamina A.

Aceasta din urma ajuta la dezvoltarea vederii si la formarea oaselor, dar si la frumusetea pielii. Morcovii nu ofera doar atat, ci si tot comple­xul de vitamine B, calciu si foarte multa vitamina C.

Ca toate legumele, asi­gura ami­noacizi esentiali, fibre si minerale: fier, potasiu, fosfor. In dieta bebe­lusilor, morcovii se prepara fierti la aburi si apoi pasati, sub forma de piureu. Singuri sau impreuna cu orez ori alte legume, pot alcatui o supa gustoasa sau o mancarica pasata.

Morcovii pot fi in­trodusi in alimentatia copilului inca de pe la varsta de sapte luni, la scurt timp dupa ince­pe­rea diversificarii.

Broccolibaby food2

Broccoli are acelasi continut de calciu ca si laptele si contine cantitati importante de vitamina A, B, C, fier, niacina (vitamina PP ), fosfor, potasiu, asemanatoare cu cele din spanac. Pentru bebelusi, unul dintre principalele beneficii este ca ajuta la evitarea constipatiei si sprijina digestia.

Se prepara prin fierbere, curatat si pus buchetele in apa clocotita, dar nu se tine la fiert mai mult de 10-15 minute, pentru ca isi pierde calitatile.

Text: Alina Miron; Foto: Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton