6 beneficii ale acidului hialuronic

Sursa foto: Shutterstock 

Acidul hialuronic, cunoscut și sub numele de hialuronan este un zahar produs în mod natural în organismul uman, inclusiv la nivelul pielii, ochilor și articulațiilor. Funcția principală a acidului hialuronic este de a asigura hidratare acestor zone ale corpului. Acidul hialuronic joacă un rol esențial în hidratarea pielii, motiv pentru care are o mulțime de utilizări în domeniul medicinei și cosmeticii.  

Pe măsura înaintării în vârstă, producția de acid hialuronic scade, ceea ce-i determină pe oameni să suplimenteze aportul acestui ingredient prin administrarea de suplimente orale, prin aplicarea cremelor hidratante topice, a serurilor sau a fiolelor cu acid hialuronic, sau chiar și prin tratament injectabil. 

Pentru a te convinge de importanța integrării produselor cu acid hialuronic în rutina ta zilnică de îngrijire, am alcătuit în rândurile următoare o listă cu cele mai importante beneficii ale acidului hialuronic, susținute de dovezi științifice. Descoperă-le și tu! 

  1. Hidratarea pielii 

Aproape jumătate din acidul hialuronic din corpul uman este prezent în piele, ajutând la reținerea umidității. Cu toate acestea, procesul natural de îmbătrânire și expunerea la diverși factori precum radiațiile UV, fumul de țigară sau poluarea, pot reduce considerabil nivelul de acid hialuronic din piele. Produsele pe bază de acid hialuronic pot preveni această scădere, oferind organismului tău cantități suplimentare de acid hialuronic, pentru menținerea hidratării în profunzime a pielii.  

  1. Vindecarea rănilor 

Acidul hialuronic joacă un rol cheie în vindecarea rănilor. Acest ingredient grăbește procesul de vindecare prin calmarea inflamațiilor de la nivelul pielii și semnalarea organismului de a construi mai multe vase de sânge în zona afectată. Este demonstrat științific faptul că aplicarea produselor cu acid hialuronic pe rănile de la nivel cutanat reduce dimensiunea rănilor și atenuează durerea. De asemenea, acidul hialuronic are proprietăți antibacteriene, reducând riscul infecțiilor atunci când este aplicat pe răni deschise. 

În timp ce cercetările privind aplicarea cremelor, serurilor și fiolelor cu acid hialuronic este promițătoare, nu există încă studii care să determine dacă și suplimentele cu acid hialuronic pot oferi aceleași beneficii. 

  1. Netezirea texturii pielii 

Atunci când o persoană se confruntă cu modificări la nivelul pielii, acest lucru poate avea un impact psihologic major. Aceste modificări pot apărea în timpul procesului de îmbătrânire, de pildă. În acest sens, există studii care au descoperit că acidul hialuronic poate ajuta la reducerea rugozității pielii și la creșterea elasticității acesteia. Prin urmare, netezirea texturii pielii este un alt beneficiu important al aplicării produselor cu acid hialuronic, în special a cremelor și serurilor care au la bază acest ingredient. 

  1. Efecte anti-aging 

Printre numeroasele beneficii ale acidului hialuronic se numără și efectele anti-îmbătrânire. Acidul hialuronic poate reduce semnificativ profunzimea ridurilor și poate crește fermitatea și elasticitatea pielii, prin menținerea hidratării în profunzime a acesteia. Când sunt aplicate pe suprafața pielii, serurile și fiolele cu acid hialuronic pot reduce vizibil ridurile fine. Unii dermatologi chiar injectează fillere cu acid hialuronic, pentru a menține pielea fermă și tânără. 

  1. Atenuarea durerilor articulare 

Acidul hialuronic se găsește și la nivelul articulațiilor, unde menține lubrifiat spațiul dintre oase. Când articulațiile sunt lubrifiate, este mai puțin probabil ca oasele să provoace dureri incomode. În acest sens, suplimentele cu acid hialuronic sunt de mare ajutor în cazul persoanelor care suferă de osteoartrită, o afecțiune degenerativă cauzată de uzura articulațiilor în timp. Acidul hialuronic poate fi, de asemenea, injectat în articulații, pentru ameliorarea durerilor. 

  1. Calmarea senzației de uscăciune a ochilor 

Aproximativ 1 din 7 adulți în vârstă suferă de simptomele ochilor uscați, din cauza producției reduse a glandelor lacrimale. Și cum acidul hialuronic este excelent în reținerea umidității, acesta este adesea utilizat pentru tratarea ochilor uscați. Este demonstrat științific faptul că picăturile pentru ochi care conțin 0,2-0,4% concentratie de acid hialuronic pot reduce simptomele ochilor uscați și pot îmbunătăți sănătatea ochilor. Mai mult decât atât, lentilele de contact care conțin acid hialuronic cu eliberare lentă sunt, de asemenea, dezvoltate ca un posibil tratament pentru ochii uscați. 

În concluzie, produsele pe bază de acid hialuronic pot oferi o mulțime avantaje, dat fiind că acest ingredient este cunoscut pentru beneficiile sale pentru sănătate. Introdu și tu acidul hialuronic în rutina zilnică de îngrijire și descoperă pe propria piele cât este de benefic pentru o varietate de afecțiuni legate de sănătatea pielii și a articulațiilor! 

Referințe: 

  1. 11 Benefits of Hyaluronic Acid for the Face and Body.' Medical News Today, MediLexicon International, www.medicalnewstoday.com/articles/hyaluronic-acid-benefits.

Published 22 Mar. 2021. Accessed 30 May 2022. 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
ziareonline.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Advertorial