6 Griji ale copilului – situatii concrete

Ingrijorarea se transforma in boala foarte usor. Se transmite' de la parinti la copii, de la bunici la nepoti, deoarece se constituie intr-un model de comportament de care copilul se contamineaza'.

Un copil poate fi suspectat a avea aceasta tulburare atunci cand il observam ca incepe sa manifeste ingrijorare aproape permanenta fata de orice: evenimente (serbarile, etc.), anumite fiinte(anumite copii, anumiti adulti, animale inofensive); cand se exprima depreciativ cu privire la propria persoana (are stima de sine scazuta, nu are incredere in sine), acuza dureri de inima sau spune ca ii bate inima repede, respira rapid si superficial si spune ca ameteste, ii tremura mainile, este mereu incordat, incepe sa manifeste ticuri, are tulburari de somn, reactioneaza exagerat la zgomote intense, este extrem de iritabil, plange din orice, evita cu incapatanare anumite lucruri, persoane.

Tulburarile anxioase care sunt intalnite cel mai timpuriu in copilarie sunt fobiile specifice (frica de straini, frica de creaturi imaginare, animale, intuneric), dar si anxietatea de separare (frica de a se pierde, de a o pierde pe mama).

Situatia 1 – Anxietatea de separare

Copilul nu vrea sa se separe de mama, ii este frica de a sta fara apartinatori, nu se departeaza de ei, ii este teama ca va fi parasit – in aceste cazuri vorbim despre anxietatea de separare.

Anxietatea de separare apare in general cand copilul dezvolta tulburari de atasament, are un atasament insecurizant cu mama si traieste o frica paralizanta ca nu o va mai regasi. Cand o pierde din contactul vizual, cand i se spune ca ea nu se mai intoarce, ca va fi lasat acolo daca nu face ce i se cere, cand mama nu ii mai da atentie, copilul genereaza gandul ca ea nu il mai iubeste si ca il paraseste.

Atentie la mesajele pe care le dati copilului, sa nu fie contradictorii !
 

Situatia 2 – Frica de intuneric

Copilul refuza sa adoarma singur sau sa stea in intuneric, sub pretextul ca ii este frica de intuneric sau de ce s-ar putea intampla sub adapostul intunericului.

Frica de intuneric poate aparea la varste mai mari, dupa 6 ani, cand deja copilul are o colectie de amintiri din desene animate despre monstri, hoti, fantome care apar la adapostul intunericului.

Nu vom spune copilului ca nu are de ce sa se teama, ci il vom invata modalitati de acomodare la situatia respectiva.

Copilului i se va explica ce este intunericul, cum vad oamenii in intuneric, iar prin terapie copilul se poate imprieteni cu lipsa de lumina din timpul noptii.

 

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton