6 lucruri pe care sa i le transmiti fiului tau

Rolul tau ca parinte nu se limiteaza la a-i asigura copilului tau lucrurile materiale, oricine poate face asta si o stii cu siguranta.

Rolul si resposabilitatile tale sunt mult mai mari, mai importante si mai profunde. De tine depinde cum va fi copilul tau ca adult, cum va creste, ce valori morale va avea si cum va vedea lumea din jurul sau.

Iata care sunt cateva din lucrurile foarte importante pe care trebuie sa ii le transmiti fiului tau:

Sa fii un gentelman, merita tot efortul

Gesturile simple precum a deschide usa, la restaurant sau la masina, a oferi mana cand cineva are nevoie de ajutor sau a ocupa locul dinspre strada pentru a-si proteja partenera vor face din fiul tau un gentelman si cu siguranta va face diferenta de multe ori in viata lui de adult.

Asuma-ti responsabilitatea

Nu exista „spiridusi” care sa o faca in locul lui. Invata-ti fiul lucrurile practice inca din copilarie, pentru ca oricat de mult l-ai iubi si ai vrea sa faci totul pentru el, va veni o vreme cand va trebui sa isi spele singur camasile, sa isi faca de mancare si sa isi ingrijeasca locuinta. De asemenea, il poti invata si ca, sa aiba grija de el are satisfactiile sale insa sa aiba grija de familia sa, este cu adevarat o onoare, iar satisfactiile sunt si mai mari.

Iubeste cu toata inima

Invata-ti copilul sa isi aleaga o partenera de viata care sa il pretuiasca, sa il sustina si sa il respecte si nu va putea gasi o astfel de persoana decat daca el va sti, la randul sau, cum sa pretuiasca, sa sustina si sa respecte persoana de langa el. Spune-i ca desi poate uneori este infricosator sa te daruiesti cu totul si sa daruiesti totul in dragoste dar atunci cand gasesti persoana potrivita pentru tine, nu trebuie sa iti fie teama sa ii aratati tot ce simti.

Viata nu este usoara

Explica-i faptul ca viata nu este usoara si va avea cateva hopuri de trecut insa pe drum va avea parte cu siguranta si de momente minunate. Pregateste-ti copilul pentru momentele in care ii va fi greu in viata, pentru ca atunci cand va ajunge in acel punct, sa poata sa aiba taria sa treaca peste ele si sa nu uite ca intotdeauna, indiferent cat de  tare ploua, va iesi si soarele.

Visele tale sunt la fel de mari ca si fricile tale

De multe ori se intampla ca noi insine sa fim cea mai mare piedica in cale viselor si sperantelor noastre, indiferent cat de mari sau mici sunt. Invata-ti copilul ca atata timp cat este dispus sa munceasca din greu, sa aiba vise mari si sa invete din greseli, poate sa faca orice isi propune.

Probabil ca nu vei putea sa fii intotdeauna langa fiul tau sa il ajuti sa faca cele mai bune alegeri in viata, insa te poti asigura ca isi va urma viata cu bucurie, entuziasm si speranta, si ca tot ce l-ai invatat tu ii va face, poate, viata un pic mai usoara.

Text: Simona David


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau