6 simptome care trebuie să te îngrijoreze după naştere

După naştere trebuie să fii foarte atentă la mesajele pe care organismul tău încearcă să ţi le transmită.

Sarcina şi naşterea te-au solicitat foarte mult, de aceea este posibil să manifeşti anumite simptome anormale.

Iată 6 simptome care trebuie să te îngrijoreze după naştere.

 

Temperatura mare (38°C sau mai mult) – temperatura mare, mai ales daca este insotita de frisoane, poate fi un semn de infectie. Nu trebuie sa ignori acest simptom, deoarece o infectie poate fi foarte periculoasa pentru tine. In cazul in care faci o infectie dupa nastere, starea ta se poate agrava foarte repede daca nu este tratata la timp si corect, deoarece organismul tau este inca slabit. Cele mai posibile localizari ale unei infectii sunt incizia operatiei (in cazul in care ai nascut prin cezariana) sau cusaturile epiziotomiei.

Sângerare masivă bruscă (poate fi insotita de ameteala, transpiratie si senzatia de lesin). Pierderea de sange este normala dupa nastere, insa in cazul in care observi ca hemoragia este severa (cantitate mare) sau isi schimba culoarea trebuie sa mergi imediat la spital.

Tensiune arterială crescută – masurarea tensiunii arteriale trebuie facuta in primele 6 ore dupa nastere, insa in cazul in care stii ca ai probleme trebuie repetata macar o data pe zi in prima saptamana dupa nastere. In cazul in care valoarea mica (diastolica) este mai mare de 90 ar putea fi un semn al preeclampsiei si se considera un risc de eclampsie.

Durerea de cap puternică –  poate constitui un efect advers al anesteziei (fie ea epidurala, rahianestezie sau generala) si ar trebui sa anunti medicul despre aceasta cat mai repede posibil. In primele trei zile dupa nastere, o durere foarte puternica de cap poate fi un simptom al preeclampsiei, care se poate produce si dupa nastere, nu numai in timpul sarcinii.

Dureri ale gambelor – durerile gambelor sunt simptome ale unei afectiuni ce iti poate pune viata in pericol: tromboza venoasa profunda. Tromboza venoasa profunda inseamna ca in venele profunde ale membrelor inferioare sau pelvisului s-a format un cheag de sange.

Dureri în piept – aceste dureri pot fi semn de infectie respiratorie sau intinderi musculare, insa pot fi si simptome ale unui embolism pulmonar, prin urmare nu trebuie ignorate.

Dificultăţi de respiraţie  –  In cazul in care ti se taie respiratia sau ai senzatia ca aerul este insuficient si acest simptom nu dispare dupa ce te odihnesti, trebuie sa chemi imediat o ambulanta sau sa mergi la spital. Dificultatile in respiratie pot fi cauzate de un embolism pulmonar (un cheag de sange se blocheaza intr-unul dintre vasele de sange ale plamanilor) care poate fi fatal.

 

 

Foto: shutterstock.com


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Nastere