6 trucuri pentru a avea o comunicare mai bună cu copilul tău

Comunicarea între părinți și copii poate fi foarte dificil de stabilit în anumite familii. Se întâmplă deseori ca cel mic să nu-și dorească să-și exprime ideile și sentimentele și să refuze cooperarea deschisă cu părinții. Dacă te afli într-o astfel de situație, atunci trebuie să știi că există soluții pentru a repara această problemă, fără să fii nevoită să te impui cu forța în fața celui mic.

6 trucuri pentru a avea o comunicare mai bună cu copilul tău:

  1. Invită-l să participe, nu-i cere să facă asta

Este cu adevărat mai ușor de zis decât de făcut. Copiii pot fi foarte complicați, iar părinții pot fi uneori foarte obosiți să încerce să ia totul pas cu pas, mai ales când se lovesc de încăpățânarea celui mic. Însă cea mai bună cale prin care puteți comunica eficient este să-l inviți să participe alături de tine la treburile casnice sau la alte obligații pe care le-ați avea, precum vizite la rude, prieteni sau la doctor. Nu îl obliga să facă ceva, dacă știi că va reacționa negativ, ci mai degrabă invită-l să participe alături de tine, oferindu-i un rol important, prin care te va ajuta.

  1.  Transformă totul într-o joacă

Copiii iubesc să se joace, și asta mai ales când au la îndemână cele mai creative jucării. Acesta este și cel mai bun truc prin care poți să-l faci să se exprime mai ușor. Prin joacă, cel mic se relaxează și devine dezinvolt, moment în care poți să încerci să stabilești o nouă punte de comunicare cu el, mai profundă. Desigur, pentru a face posibil acest lucru, trebuie să depui și tu la rândul tău un minimum de efort și să fii dispusă să consumi energie pentru a obține acest beneficiu.

  1. Nu te mai repeta

Este una dintre greșelile pe care foarte mulți adulți o fac în fața copiilor lor. Acest lucru se întâmplă mai ales în momentele în care nu reușești să obții ceea ce îți dorești de la copilul tău. Atunci când te repeți în fața lui și nu cauți alte căi de a comunica, nici el nu se va mai deschide în fața ta și va bloca tot ce îi zici.

  1. Prefă-te că uiți

De câte ori nu ți s-a întâmplat să-l pui pe cel mic să facă ceva, iar el pur și simplu te-a ignorat de parcă nici nu te-a auzit. În loc să repeți ceea ce tocmai ai zis, poți să te prefaci că ai uitat că voiai de la el. Întreabă-l, din curiozitate, ce i-ai cerut mai devreme, pentru că nu mai poți ține minte, iar astfel îl vei pune pe el în situația în care va avea poziția superioară în conversație.

  1. Lasă-l să conducă discuția

Și pentru că am ajuns la cine deține controlul într-o discuție, este foarte bine ca de fiecare dată să-l lași pe cel mic în această postură, pentru că numai așa se va deschide și va comunica mai deschis în fața ta. Cei mici iubesc postura în care se simt superiori în fața adulților.

  1. Cooperează și tu cu el

Atunci când vezi că nu poate să ducă la bun sfârșit o sarcină, cooperează cu el și ajută-l să ajungă singur la răspunsul final. În acest fel va căpăta încredere în el și se va deschide mai mult în fața ta, simțind susținere necondiționată.

(P) Articol realizat împreună cu Elefant.ro.

Sursă foto: Shutterstock / Copyright: Liderina


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau