Pericole în casă – 6 trucuri pentru siguranța bebelușului

Paradoxal, cel mai periculos loc pentru un bebeluș este propria casă. Statisticile arată că cele mai multe accidente au loc în sezonul rece, când stăm mai mult pe acasă. Uite ce poți face pentru siguranța bebelușului.

 

Blochează ferestrele – chiar dacă stai la etajul 1
Nu stiu cati dintre voi stiu ca Eric Clapton a compus frumoasa melodie Tears in Heaven' dupa ce fiul sau, Conor, pe atunci in varsta de patru ani, a cazut de la fereastra unui apartament situat la etajul 53 al unui bloc newyorkez.

Clapton, care a ajuns la fata locului la cateva minute dupa tragedie, a suferit o puternica depresie. Indiferent ca stati la etajul 1 sau la 10, la bloc sau la casa, protejati-va copiii de acest risc, prevazand ferestrele cu sisteme de siguranta, iar atunci cand copiii cresc, fiti siguri ca inteleg de ce nu au voie sa se apropie de fereastra.

Ai mare grijă în bucătărie
Poate cele mai mari pericole intr-o casa se concentreaza in zona bucatariei. Acolo avem aragazul sau cuptorul cu microunde, dulapurile pline de cutite, furculite si vesela, masina de spalat rufe sau vase (sau amandoua la un loc) si depozitele de chimicale – produsele de curatenie – si farmacia casei (din care o sectiune mai este depozitata in baie).

Apoi, evident, foarte periculoase sunt colturile de mobilier, gresia alunecoasa si rece, caloriferul pe care atarna prosoapele de care copilul se agata si apoi isi pierde echilibrul si nimereste cu capul in tevi, si chiar si frigiderul in care poate intra pe trei sferturi in cautarea unei gustari.

Asa ca imediat ce copilul este suficient de mare incat sa-si inceapa expeditiile, inarmati-va cu dispozitive de siguranta pentru sertarele de la bucatarie si cu coltare de protectie.

Fără baloane și alte jucării periculoase
Dau foarte bine ca decor, iar copiilor de toate varstele le plac extrem de tare, dar coloratele baloane sunt extrem de periculoase.

Conform unor statistici realizate in Statele Unite, din anii 70 incoace peste 100 de copii au murit inecati cu bucati de latex (care blocheaza complet caile respiratorii) sau in timp ce umflau baloanele. Producatorii de baloane nu insista suficient in a explica riscurile la care parintii isi supun copiii atunci cand ii lasa in preajma baloanelor.

Conform normelor de siguranta, un copil nu ar avea voie sa umfle un balon pana la varsta de 8 ani. Cand un balon se sparge la un loc de joaca sau acasa, bucatile ramase ar trebui stranse imediat si aruncate la gunoi.

Ține departe detergenții
Detergentii sunt extrem de periculosi – nu numai pentru ca substantele continute de ei sunt foarte toxice, ci si pentru ca atrag copiii. Toti detergentii fac balonase de care copiii sunt fascinati, pur si simplu.

Asa ca, daca un copil a apucat sa vada efectul balonas, va cauta sa ajunga la cutia de detergent singur, cand l-ai scapat pentru cateva minute de sub supraveghere. Atentie deci si atunci cand va aflati in bucatarie unde spalati vasele si atunci cand pregatiti un rand de rufe pentru masina de spalat!

 

Renunță la pernuțe
Moi, confortabile, bune ca suport emotional, dar foarte periculoase. Toti copiii trec prin faza de atasament pentru o jucarie din plus sau o pernuta pufoasa, pe post de obiect de companie/prieten.

Prietenia este incurajata chiar de parinti – mamelor li se pare dragalas cuibusorul copilului decorat cu multe perne si jucarii moi/pufoase, care prezinta insa riscul real de sufocare, caci se muleaza pe contururile fetei si nu permit fluxul necesar de aer.

In Statele Unite, mai mult de 900 de copii mor sufocati pe timpul noptii, in fiecare an, din cauza pernutelor si jucariilor din plus.

Pericole la baie!
Scaunelele, caditele, dizpozitivele de tip colac/inel pentru baie ajuta un bebelus sa stea mai siguranta 2confortabil in cada, dar prezinta un mai mare risc din perspectiva faptului ca parintii le cred suficient de sigure pentru a-si lasa copilul singur in baie, timp de cateva minute, nesupravegheat.

Copilul nu trebuie scapat din ochi pe tot parcursul baitei, avertizeaza specialistii, care mai indeamna mamicile sa ia din raza vizuala a celor mici sampoanele care contin hidrocarbonati ce pot declansa simptome caracteristice pneumoniei.

 

foto Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Familie