7 reguli de igiena pe care orice mamica trebuie sa le respecte

Sistemul imunitar al bebelusilor se intareste, in primele luni de viata, prin contactul micutilor cu germenii. Numeroase studii au aratat ca, prin expunerea la germeni, organismul bebelusului „invata' cum sa se apere si sa reactioneze, chiar si la alergeni precum polenul sau praful. De aceea, mamicile sunt adesea sfatuite sa nu dezvolte o obsesie pentru a mentine totul perfect igienizat si sterilizat.

Cu toate acestea, exista o diferenta mare intre germenii care pot ajuta la intarirea imunitatii copiilor si cei care pot cauza boli sau alergii. In preajma unui bebelus este esential sa respectam cateva sfaturi standard de igiena, mai ales ca cei mici nu sunt inca la fel de rezistenti ca noi la factorii patogeni. Iata care sunt principalele reguli pe care sa le respecti:

Sterilizarea biberoanelor

Biberoanele bebelusilor trebuie sterilizate pana cand acestia implinesc varsta de un an, pentru a distruge toti germenii care pot ajunge in organismul celor mici. Laptele creeaza un mediu ideal dezvoltarii bacteriilor, motiv pentru care ar trebui ca toate biberoanele sa fie bine sterilizate inainte de a fi refolosite. Exista kit-uri si echipamente care te ajuta sa igienizezi corect, rapid si fara efort biberonul bebelusului tau, fara sa le mai fierbi, asa cum procedau parintii nostri.

Blatul din bucatarie

Locul in care prepari mesele celui mic trebuie sterse inainte cu un spray antibacterian, mai ales atunci cand aici prepari si mancarea pentru tine si partenerul tau. Suprafetele din bucatarie sunt mai expuse umezelii si aici se pot dezvolta adeseori bacterii care pentru un bebelus pot fi extrem de nocive. Nu uita sa schimbi zilnic prosoapele de bucatarie, astfel incat sa mentii un spatiu curat si igienizat.

Curatarea hainutelor

In primele luni de viata, vei avea senzatia ca tot ce faci este sa speli hainutele murdare ale celui mic. De aceea, pentru multe mamici devine o corvoada sa se asigure mereu ca hainele bebelusului sunt perfect igienizate. Daca vrei sa ai intotdeauna certitudinea ca rufele sunt curatate temenic, dar delicat, fara a strica materialul, una dintre aceste masini de spalat cu uscator poate fi ideala pentru orice mamica ocupata. Poti folosi programul de igienizare pentru a spala hainele micutului tau, iar functia de uscare te scapa de grija rufelor intinse pe sarma. Astfel, te vei bucura de mai mult timp liber si energie, fara grija hainelor murdare ale bebelusului.

Igiena persoanelor din jur

O problema de care se lovesc multe mame este legata de persoanele care vor sa il ia in brate pe cel mic si sa il sarute pe fata. Bebelusii sunt adorabili si primul instinct al celor care ii ridica in brate este sa ii sarute pe obrajori. Acest gest poate fi destul de periculos. Prin sarut se pot transmite atat virusii gripali, dar si virusul herpetic. Acesta din urma poate cauza rani dureroase la nivelul buzelor copiilor, iar in cazuri mai grave poate fi motiv de mers la urgenta cu cel mic.

Spalarea mainilor

Mamicile trebuie sa se spele pe maini de fiecare data cand se pregatesc sa isi hraneasca sau sa isi schimbe bebelusul. Pentru ca mainile noastre intra in contact adeseori cu germeni sau bacterii, este important sa fim mai atente la acest aspect si sa ne spalam chiar si inainte de a-i lua in brate pe cei mici, in special in prima lor saptamana de viata. In rest, este recomandat sa te speli pe maini mai des atunci cand esti racita, dupa ce te-ai intors de afara, dupa ce ai fost la toaleta, dupa ce l-ai schimbat pe cel mic, precum și inainte si dupa ce ai gatit.

Schimbarea scutecului

Desi scutecelor li se face adeseori reclama pentru cat de rezistente sunt si cat de bine absorb umezeala, pediatrii spun ca ar trebui sa schimbam scutecul imediat ce acesta s-a murdarit. Un mediu umed favorizeaza dezvoltarea rapida a bacteriilor care pot provoca iritatii sau alergii, motiv pentru care cel mic trebuie schimbat o data la trei-patru ore.

Evitarea spatiilor aglomerate

Cu cat bebelusul tau este expus unor grupuri mari de persoane, cu atat creste riscul sa intre in contact cu cineva care este racit, mai ales in sezonul epidemiilor de gripa sau de viroze respiratorii. Pentru a preveni raceala, gripa sau afectiunile gastrointestinale cauzate de bacterii, evita sa iti scoti bebelusul in zone aglomerate, in primele sase saptamani de viata. Mall-urile, pietele si, in general, spatiile inchise favorizeaza raspandirea germenilor, asa ca tine-l pe cel mic departe de ele in primele saptamani de viata.

(P) Articol realizat in colaborare cu Beko.

Sursă Foto: Shutterstock/Copyright:Trendsetter Images

 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Bebelusul