7 sfaturi pentru incaltari potrivite

Cateva recomandari de care ar fi bine sa tii cont, in momentul in care pleci sa cumperi incaltaminte pentru copilul tau.

1. Inainte de a pleca la cumparaturi, inarmeaza-te cu rabdare – copii­­lor nu le place sa probeze nici pantofi, nici haine. Cumpara-i ­­­  in­­­­caltaminte dupa-amiaza sau seara, chiar daca la sfarsitul zilei sunteti cu totii obositi, pen­­­­­tru ca si picioarele copiilor se umfla de-a lungul zilei.

2. Evita pantofii „frumusei. Cu exceptia incaltarilor de ocazie, pantofii copiilor nu trebuie sa fie prea delicati, ci rezistenti si foarte comozi. Fetitele nu vor purta pantofi cu tocuri!

3. Nu-i cumpara incaltari cu doua numere mai mari – se poate impie­­dica si poate dezvolta si anumite probleme orto­pedice, daca poarta incaltari prea mari. Pe de alta parte, chiar daca sunt doar pentru un sezon, alege-i pantofi de calitate – costul consultului la ortoped, ca urmare a problemelor apa­rute, este cel pe care l-ai „econo­misit alegand pan­­tofi necorespunzatori din punct de vedere calitativ.

4. Alege incaltari din materiale naturale – piele sau panza – si, daca este posibil, care sa „respire. Ariciul este foarte practic, dar are dezavantajul ca se strica relativ repede si da „dependenta, copilul inchizandu-l si deschizandu-l de 101 ori pe zi. Daca alegeti modele cu siret, fiti foarte atenti sa le strangeti voi bine, pentru a evita accidentele.

5. Nu cumpara pantofi care sa se lase – noi, adultii, avem acest prost obicei de a cumpara incaltari nu tocmai confortabile, gandindu-ne ca se vor lasa. In cazul unui copil, pantofii trebuie sa fie comozi din prima, nu dupa o perioada de acomodare. Daca vanzatoarea spune celebra replica „se mai lasa, plecati!

6. Talpile moderne, din poliuretan, termoplast, cauciuc termorezistent au proprietati bune – sunt flexibile, usoare, dar de preferat pentru incaltamintea copilului este o talpa din cauciuc natural.  Talpile din piele, pe care le cau­tam la incaltamintea noastra, nu sunt potrivite pentru copii – aluneca, se uzeaza rapid si se umezesc foarte repede. Cand cum­parati pantofi, pipaiti si interiorul lor. Daca dati de cusaturi, clei uscat sau portiuni rupte/descusute, nu cumparati acei pantofi, indiferent cat de ieftini sunt sau cat de aratosi si comozi ar parea. Tineti cont ca tocul unui pantof ar trebui sa reprezinte a 14-a parte din lungimea talpii – in cazul copiilor, 0,8-1 cm.

7. Dati copilului sa poarte incaltamintea adecvata situatiei. De exemplu, pe timpul verii, in concediu, multi parinti prefera sa-l incalte pe cel mic cu o pereche de slapi, care prezinta multe dezavantaje cand cei mici vor sa alerge sau sa se joace. O incaltaminte care sa tina glezna si care sa aiba o talpa suficient de groasa, incat sa nu se simta cea mai mica denivelare sau pietricica, este de preferat. Mare atentie la sandalele cu benzi elastice – sa nu-l stranga prea tare, oprindu-i circulatia.

 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sfaturi practice