8 boli grave pe care le ascunde scăderea în greutate

Ani de zile ne luptăm cu kilogramele, așa că faptul că le pierdem dintr-o dată ușor ne bucură foarte tare. Uite însă ce boli grave poate ascunde pierderea rapidă în greutate.

Cancer

În cazul celor mai multe tipuri de cancer, alte simptome se declanșează înainte de pierderea în greutate. Dar uneori, kilogramele se topesc, fără ca persoana care suferă de o formă de cancer  să sesizeze și alte simptome. Pierderea în greutate cauzată de cancer se realizează din cauza activității celulelor canceroase în corp, care necesită un consum energetic foarte ridicat.

 

Diabet de tip II

Scăderea în greutate (fără să ții vreo cură de slăbire) poate fi și simptom pentru un diabet de tip II. Dacă îți este sete mai tot timpul și te simți veșnic obosită, este foarte posibil ca aceasta să fie cauza pentru care kilogramele se topesc.

Depresia

Deși depresia prezintă o mulțime de simptome, foarte puțini oameni realizează că suferă de această boală. În afară de starea generală proastă și gândurile negre, depresia poate cauza și scăderea accelerată în greutate, care apare fie ca urmare a faptului că persoana depresivă nu se hrănește corespunzător, fie din cauza schimbărilor chimice și metabolice care se petrec în corpul celui care suferă de depresie. Persoana depresivă se topește pe picioare într-un interval relativ scurt, dar, paradoxal acest lucru este relativ târziu sesizat de apropiați, căci depresivul tinde să se izoleze.

Dependența de alcool

Cei care suferă de o dependență de alcool pot pierde mult în greutate într-un interval relativ scurt – din două motive – pe de o parte, alcoolul le conferă energie, într-o primă fază, pe de altă parte, el poate declanșa sau accentua o stare de depresie în timpul căreia alimentația sănătoasă nu mai este pe lista de priorități. Uneori, prietenii remarcă scăderea în greutate, dar nu realizează faptul că ea este asociată unei probleme de dependență. Citește și Ajutor, soțul meu este dependent!

Hipertiroidismul

În cazul celor care suferă de hipertiroidism, corpul produce în exces tiroxină, hormon care accelerează funcțiile metabolice și activitatea organismului. Dacă scăderea în greutate este însoțită de stare de agitație, insomnie, tremurături, transpirație excesivă, diaree și anxietate, este posibil să suferi de hipertiroidism, care este greu de detectat, mai ales că persoanele suferinde se simt pline de energie și se bucură că scad mult în greutate, fără să facă eforturi.

Infecții cronice

De obicei, infecțiile își trădează prezența în organism printr-o mulțime de simptome. Dar uneori, scăderea în greutate este primul simptom observat. Tricocefaloza, polimialgia reumatică, tuberculoza sau infecția cu HIV sunt toate caracterizate prin scăderea dramatică în greutate. scaderea in greutate 2

Sindromul de malabsorbție

O mulțime de alte afecțiuni pot afecta modul în care organismul nostru procesează și absoarbe hrana, declanșând sindromul de malabsorbție. Scăderea rapidă în greutate este primul simptom al acestui sindrom, care se mai caracterizează prin diaree cronică, flatulență, distensie abdominală.

Demența

În primele stadii ale demenței, persoanele care suferă de această boală par mulțumite și fericite cu viața lor, dar nu sunt capabile să aibă grijă de ele și să se hrănească suficient, astfel încât, pierd destul de repede în greutate.

 

foto Shutterstock

 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Feminin