8 lucruri pe care le-ai auzit despre fertilitate: Adevar sau mit?

Daca incerci sa concepi un copil, probabil ai auzit multe zvonuri despre fertilitate si conceptie. Dar cate din ele sunt adevarate? Iata cele mai populare mituri si adevaruri despre fertilitate, caci unele din ele sunt adevarate.

Fertilitatea scade dramatic odata cu varsta pentru ambele sexe – ADEVAR

Tendinta fertilitatii de a scadea incepe cu varsta de 30 de ani la femei. Pana sa ajunga aproape de 40 de ani, majoritatea femeilor sunt pe jumatate la fel de fertile fata de cat erau la 20 si ceva de ani.
Fertilitatea barbatilor scade mai ales in jurul varstei de 50 de ani, dar procesul incepe de pe la 40 de ani.
Nimic nu va schimba aceste date, oricat ti-ai dori, asa ca tine cont de acest aspect cand planuiesti sa concepi un copil.

Barbatul ar trebui sa fie abstinent in perioada cand femeia nu este fertila, pentru a acumula spermatozoizi – MIT

Ejacularile mai frecvente sunt benefice. Cu cat se intampla mai des, cu atat corpul sau va creste nivelul testosteronului si calitatea spermei creste.
Daca perioada nefertila coincide cu una de abstinenta, calitatea lichidului seminal scade.

Pentru a concepe sunt necesare relatii intime zilnice in perioada de fertilitate – MIT

Relatiile intime periodice sunt esentiale, cu o frecventa de minim 3/saptamana, pe parcursul intregii luni.
Relatiile intime zilnice in perioada fertila creste foarte putin probabilitatea conceptiei, insa pentru majoritatea cuplurilor, stresul „programarii” evenimentului in fiecare zi e un cost inutil.
Cuplurile care intretin relatii intime zilnic in perioada fertila au o rata de conceptie de circa 37%, in timp ce pentru cuplurile fac acelasi lucru o data la doua zile, rata este de 33%.
Diferenta mare apare la cuplurile intime doar o data pe saptamana, in cazul lor rata scazand la 15%.

Perioada cea mai fertila a unei femei incepe cu 6 zile inaintea ovulatiei – ADEVAR

Raporturile intime desfasurate in intervalul de 3 zile, ce se sfarseste in ziua ovulatiei sunt cel mai probabil cele din care pot rezulta un copil.
Cea mai mare rata a sarcinilor apar in cazul relatiilor intime petrecute cu o zi inaintea ovulatiei, in cele mai multe situatii rata scazand in ziua in care ovulatia are loc.
In medie, o femeie este fertila in jurul zilelor 12-14 ale unui ciclu menstrual, insa chiar si in ziua 21 femeile tot au o sansa de 2% de a ramane insarcinate.

Ovulatia si fertilitatea pot fi determinate de:
1. temperatura bazala
2. urmarirea secretiilor
3. folosirea testelor de ovulatie – ADEVAR

In numeroase studii, urmarirea consistentei secretiilor cervicale (similare cu albusul de ou in perioada ovulatiei), este cea mai buna metoda de a identifica perioada fertila.

Testele de ovulatie sunt utile pentru femeile care nu isi pot da seama de consistenta secretiei cervicale. In cazul unui test pozitiv, ovulatia poate avea loc in 2 zile din momentul testului, deci sunt recomandate raporturile intime o data la doua zile dupa un test pozitiv.

Pozitia misionarului creste sansele unei sarcini – MIT

In realitate, relatiile intime ce decurg extrem de bine pentru partea masculina a cuplului cresc sansele unei sarcini, deoarece sporesc numarul de spermatozoizi sanatosi eliberati.
Asadar, un preludiu mai lung si o seara speciala pot ajuta in aceasta situatie mai mult decat alegerea unei pozitii anume.

Masa corporala prea mica sau prea mare afecteaza fertilitatea femeilor si a barbatilor – ADEVAR

Scaderea cu 5% in greutate poate imbunatati rata fertilitatii.

Fumatul are un impact negativ major asupra fertilitatii – ADEVAR

Fumatul este unul din cele mai grave lucruri pe care le poti face cand incerci sa intemeiezi o familie. Barbatii, in mod deosebit, pot transmite spermatozoizi cu ADN modificat de fumat.
Fumatul in perioada conceptiei a fost corelat cu rate mai mari de cancer in copilarie, asadar opreste-te inainte de a concepe!

Citeste si: Endometrioza, una din principalele cauze ale infertilitatii

Sursa articol: todaysparent.co


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton