8 lucruri pe care le fac mamele super-organizate

Cu toate am vrea, probabil, să fim genul acela de mamă care reușește să le facă pe toate, de la a-și bea cafeaua de dimineață și a-și așeza părul, până la a confecționa costumul de supererou al fiului ei.

Ei bine, cele care ajung să facă toate astea nu sunt vreo Samantha a zilelor noastre, ci doar foarte bine organizate.

Câteva trucuri la care ele recurg ne-ar putea ajuta și pe noi să dăm de cap celor un milion de lucruri pe care le avem tot timpul de făcut, sau măcar ne-ar putea inspira pentru a reuși să ducem la cap o mare parte din ele.

Au grijă de ele însele prima dată

Este exact ca în cazul avertismentului pe care îl primim într-un avion unde îți spun să-ți pui ție masca de oxigen înainte să i-o pui copilului. Motivul este unul clar. Pentru a putea avea grijă de copilul cum trebuie este necesar să fii tu în regulă. În mod contrar nu te vei gândi decât că nu ai apucat să mergi la baie sau să iei o gură de cafea, iar această frustrare îți va da ziua peste cap încă de la începutul ei. Secretul este să te trezești cu 15-20 de minute înainte de a se trezi copilul tău. Nu cu mai mult, pentru că oricum suntem foarte obosite. Acest timp ar fi suficient pentru a merge la baie , a ciugului ceva și a bea și din cafea. Da, toate astea, doar suntem mame, știm cum e cu lucrurile făcute contracronometru!

Încep cu cina încă de dimineață

Desigur, toate știm că diminețile sunt foarte aglomerate. Dar să te gândești la ce vei pregăti pentru cină încă de dimineață te va ajuta să ai o seară mai liniștită. Sunt mame care își fac meniul pentru o săptămână întreagă încă din timpul weekend-ului. În acest mod reușește să fie tot timpul organizată din punct de vedere al meselor. Astfel nu te vei mai agita seara pentru că nu știi nici ce vrei să faci, nici de unde să le cumperi mai repede.

Au un program fix de masă

'Având un program fix de masă, nu stau niciodată să îmi implor copiii să vină să mănânce. Am făcut asta de când erau mai mici și acum ceasul din stomacul lor sună singur alarma când vine momentul. Zilele mele sunt mai liniștite de când mi-am dat seama că pot face asta', spune o mămică.

Bagă lucruri la spălat mult mai des

Poate suna un pic ciudat, dar dacă speli zilnic vei salva mai mult timp decât dacă speli o singură dată pe săptămână. Poți băga o mașină la spălat dimineața, înainte de a se trezi copii, în timp ce se răcește puțin cafeaua. Astfel nu se vor mai aduna un mormane de rufe care îți vor da senzația că nu mai reușești să faci față. Dacă ai o mașină de spălat pe care o poți programa sau care să și usuce cu atât mai bine!

Își stabilesc exact momentul în care vor amâna anumite treburi

Da, așa este niciodată nu avem timp și mereu sunt o mie de lucruri de făcut. Dar dacă nu ne acordăm și nouă măcar o oră la câteva zile în care să ne reîncărcăm bateriile vom fi epuizate nu doar fizic, dar și psihic.

'Îmi programez o oră la câteva zile, știu exact când și ce voi amâna, pentru a mă uita la un film pe pe care îl îndrăgesc și care mă face să mă simt mai bine. Și nici măcar atunci nu pierd timp. Când sunt reclame, îmi fac lista de cumpărături sau îmi fac programul pe ziua următoare. Nu mă învinovățesc că am stat și m-am uitat la film în timp ce puteam face altceva mai ‘util. Ăsta este un secret, pentru că acea oră trebuie savurată din plin', spune una dintre mămici.

Fac curat în baie ori de câte ori prind ocazia

Baia se presupune că este camera din casă cu cei mai mulți microbi și trebuie să-i acordăm o atenție deosebită. Una dintre mămici susține că în timp ce copiii ei sunt în cadă, spală repede chiuveta, oglinda și toaleta. Substanțele de curățenie nu au mirosuri puternice, iar asta este ok pentru copiii ei. 'În acest timp copiii se bucură de baia lor, eu stau de vorbă și glumesc cu ei și îmi fac repede și curat în baie', spune ea.

Au o agendă tot timpul cu ele

Sună ciudat, mai ales în zilele noastre, când avem smartphone, tabletă și o mulțime de aplicații pentru fiecare lucru. 'De multe ori se întâmpla să uit lucruri importante. Acum am tot timpul un carnețel cu mine. Dacă mă sună o mămică și îmi spune despre aniversarea copilului sau despre un eveniment la care micuții mei trebuie să participe, notez imediat. Așa pot să-mi reorganizez programul pentru ziua respectivă în funcție de ce a intervenit', spune o mamă a trei copii.

Spun nu

'Am impresia că trebuie să spun da de fiecare dată- la mersul la joacă cu alți copii ai prietenilor, la activitățile de la școală și grădiniță, la toate lucrurile care intervin neprevăzut în programul meu deja stabilit- și asta mă scoate de multe ori din minți. Am învățat că dacă nu mă adapta cu ușurință la o schimbare de program, mai bine spun NU. Mai bine spui nu înainte să te pricopsești și cu alte responsabilități, când oricum ai o zi foarte aglomerată', e sfatul unei alte mame.

Sursa: goodhousekeeping.com


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Familie